Johanna Lindbäck

2 oktober, 2010

Först det, och sen det, och så det…

Filed under: 5:an,Kritik,OT,Skrivande — Johanna @ 21:00

Det känns som det var skitlänge sen jag skrev på boken nu. Satt med den i tisdagskväll, men det blev mest en sån här ”komma ihåg vad det handlar om”-session. Skrev väl 3 nya ord, fick börja med att läsa in mig igen istället. Som man måste när man varit ifrån det mer än en vecka. Gud så frustrerande, men sånt är livet som hobbyförfattare.

Idag är det en vanlig ledig lördag, men med tanke på att det var bokmässa förra helgen en ledig lördag med enormt stort behov av att vara just ledig. Har tränat, klippt mig, köpt nagellack, sett film, ätit god mat. Skrivit? Nope. Möjligen imorgon. Får se. Däremot skrev jag ut hela manuset i veckan, nu 92 sidor, och håller på att läsa igenom det igen på papper och gör små handändringar här och där. Jag TÄNKER på det alltså, bara det är ju ett framsteg efter två hektiska veckor. Plottar ut de kommande dragen. Försöker bestämma mig för ett viktigt beslut, har kanske lyckats.

Min egentligen barnlediga redaktör fick (för att hon själv ville måste jag ju förtydliga, vill inte framstå som egofixerad slavdrivare som skiter i att folk egentligen inte jobbar!) läsa det i veckan och hon gillade. Tur! Ni vet Jonas Gardells råd om att man ska ha några smak-auktoriteter i sitt liv? Det är ett bra råd. Man bestämmer sig för vilka de är, såna som man litar på, och sen kan det svaja och hurras och sågas hur som helst utanför det staketet. Säger smakauktoriteterna att det är bra, då är det bra. Så nu när Y tycker det, och C, förläggaren, då blir jag nöjd.
Som jag skrev tidigare i somras, jag brukar inte vänta med att nå sista sidan innan jag skickar det till förlaget. Jag vill inte jobba på något i typ 10 månader och sen få höra att de inte alls gillar eller är tveksamma. En del författare skriver klart allt först, en del inte. Jag tillhör inte-skaran. Vi har däremot ingen regelrätt feedback under tiden, det är mer att det bara kommer ”fortsätt! vill läsa mer!” från dem, och så fortsätter jag och pytsar iväg ett nytt sjok lite då och då. När allt är klart blir det riktiga samtal om redigeringsbehoven.

Och nu.. längtar efter att inte vara helt vimmelkantigt utsjasad så att jag faktiskt orkar ta mig an den igen.

Annons

2 kommentarer »

 1. Jag såg i bloggen ”Drömmar, fantasier och galenskap”, i senaste inlägget ”processer” där bloggens ägare hade skrivit om ditt förfarande med dina manus.

  Jag skrev där om hur jag arbetade med mitt manus och kanske verkade ganska kritisk till hur du jobbade.
  Men efter jag läst ditt inlägg där, så förstår jag hur du menar och det verkar mycket mera tilltalande än vad jag först förstod.
  Nu undrar jag om ditt förlag arbetar med andra författare på samma vis? Är det något som de satt i system?

  Det där om ”smak-auktoriteter” är viktigt, det har du rätt i. Kan man lita på dem, så kan man strunta i vad andra tycker.

  Kommentar av Barbro — 23 oktober, 2010 @ 23:58 | Svara

 2. Jag vet en del författare som skickar in i små sjok under hela processen, andra väntar tills allt är klart. Varken det ena eller det andra är en policy för förlaget utan det är ju hur arbetet utvecklar sig i varje enskilt fall.

  Kommentar av Johanna — 24 oktober, 2010 @ 16:39 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: