Johanna Lindbäck

12 januari, 2011

Det är det här det handlar om

Filed under: Frilansliv,Livet,OT — Johanna @ 11:24

Uppmärksamma läsare har kanske noterat ett visst matintresse hos mig. Jag gillar god mat. Allra bäst gillar jag den om nån annan lagar eller jag får äta på en bra resto eller bara behöver laga min mat själv lite då och då. Av den anledningen så har jag nojjat lite över våren. Let’s face it: så fort man läser första meningen i ekonomiska tips så står det ”ha med matlåda på lunchen!”. Jag kan ju inte lägga alla mina sparpengar på att gå ut och käka varje dag. Ska. Inte.
När jag jobbar som lärare njuter jag den flärdfulla skolmatsalslunchen (eeeh) och behöver bara fixa middag. Det kan vara nog övermäktigt ibland. Men nu blir det BÅDE lunch och middag som ska fixas. Ska det gå? Hur? Detta har jag tänkt och tänkt på.
Jag vet att det här kan låta hur bortskämt som helst, men kom ihåg att jag de senaste åren varit så van vid den här ordningen. Nu blir det andra bullar.

Idag: var och sprang på förmiddagen, kom hem. Insåg att den sak jag tänkt äta till tidig lunch var slut (hej kort minne!). Vad gör jag då?
1) Tänker ”äh vad tusan, jag ska ju ändå in till stan, jag äter lunch där!”
2) Duschar och sen går jag och handlar ny mat och ställer mig och lagar den?
3) Gräver fram mina infrysta köttbullar från förra veckan och kokar en portion fullkornsmakaroner?

Betänketid.

Alla som gissat på alt 1: det var min ryggmärgsreflex. Men alt 3 vann idag. Nu sitter jag här med ketchupflaskan som utsikt och min snabbfixade förberedda måltid. Känns mkt duktigt. Nu repeterar vi det här 300 ggr bara. Oj.

Ni andra som är frilansare och/eller jobbar hemma, hur GÖR ni för att inte lessna? Allvarligt, lunchen känns som ett litet vardagshinder för mig. Middagen är inte lika kritisk, men till lunch är man ju alltid hungrig.

11 kommentarer »

 1. Hur man än gör så lessnar man ju ibland. Jag tycker det är ett bra avbrott att laga lunch, förutsatt att jag har mat hemma förstås, så för det mesta ser jag till att det finns något enkelt att slänga ihop. Det kräver lite planering men man blir riktigt påhittig av det man har hemma, nya smaksensationer uppkommer (ibland). Eller så har jag som du något jag kan plocka fram ur frysen (dags för storkok kanske?) och rester är inte heller fel. Och så varvar jag det med lunch på stan, kanske en gång i veckan. Funkar perfekt för mig (efter 10 år som frilansare och ”hemmaarbetande”).

  Kommentar av Marie — 12 januari, 2011 @ 12:54 | Svara

 2. Jag har barn, och måste alltså laga middag varje kväll. Det är rätt svårt att planera hur mina barn äter – dvs, i princip gör vi alltid för mycket mat. Nästa dags lunchproblem är därmed löst. Finns det inget över kör jag enligt principen grönsaker, kolhydrat (oftast pasta) och protein (stekt lax (har nästan alltid i frysen), stekt ägg, burkbönor, linser eller nåt sånt). Jag bryr mig inte jättemycket om hur det kombineras 🙂 – men det blir alltid rätt ok och går snabbt. Kan göra nån tomatbaserad gryta med linser till pasta och skära lite grönsaker till det, det går supersnabbt. Nu är jag en sån som vill ha varm mat, annars skulle jag inte bli nöjd. Men om jag nöjde mig med kalla mackor… Mmm, tonfiskmackor, äggmackor, det finns hur många goda som helst.

  Kommentar av Ulrika — 12 januari, 2011 @ 13:05 | Svara

 3. Idag bjöd kylen på gårdagskvällens pastarätt. Då är det ju idealiskt. Min drömvision är väl bara att jag på något mirakulöst sätt ska slippa laga mat hela tiden, bara whippa fram färdiga matlådor och värma upp. Men hur hamnar innehållet i de där matlådorna? Hmmm.
  Det kommer såklart bli luncher på stan också, men helst inte 4 ggr i veckan pga ren lathet.
  Så det får bli mer storkok helt enkelt. Jag vill också ha varm mat till lunchen.
  Återkommer med all säkerhet i denna fråga.

  Kommentar av Johanna — 13 januari, 2011 @ 12:09 | Svara

  • Den där vägen från spisen till frysen, den finns inte hos mig, tyvärr. Det är rester från middagen dagen innan, eller två dagar innan, som gäller för mig… Om man ska få ner det i frysen så är det nog mer organiserad matlagning med lite planering som gäller, tror jag. Göra mat för många, många fler och frysa in den sedan eller göra storkok på söndagar, typ.

   Kommentar av Ulrika — 16 januari, 2011 @ 11:05 | Svara

 4. Kan du inte ta med matlåda till jobbet, fast hemma? Det vill säga laga en extra portion till middag som du äter till lunch da’n därpå. Eller om du vill mixa upp det lite kan du ju äta den några dagar senare.

  Den här tjejen verkar frilansa och har en massa recept på snabblagad lunchmat för en http://pyttes.blogspot.com/

  Kommentar av anna n — 13 januari, 2011 @ 13:15 | Svara

  • Åh, bra bloggtips, tack!

   Kommentar av Johanna — 16 januari, 2011 @ 17:02 | Svara

 5. Kom på en sak till som jag tillämpade när jag bodde själv. Lagar man fyraportionersrecept blir det tre portioner över som går att frysa in och plocka fram när andan faller på (jag frös aldrig in pasta/ris/potatis utan kokade detta i samband med att matlådan åkte fram ur frysen).

  Kommentar av anna n — 13 januari, 2011 @ 13:19 | Svara

 6. Grötlunch? Om inte annat billigt.

  Kommentar av Maria — 13 januari, 2011 @ 18:45 | Svara

 7. Jo, alltså, jag lagar ju i princip alltid mer än en portion mat för att värma upp senare. Det är inte det. Bara så stor omställning att stå för alla måltider jmf med tidigare mest middag (som jag sällan äter hemma alla 7 dagar i veckan). Iaf om man är en matglad, varm mat-besatt, lätt bekväm och bortskämd, och smått matsnobbig person som jag. (Grötlunch helt ok ibland, men inte standard.)
  Jag är ute efter mirakelpillret. Ät allt du vill och gå ändå ner i vikt. Jobba lite och tjäna miljoner. Det är DET jag vill åt.

  Kommentar av Johanna — 16 januari, 2011 @ 17:06 | Svara

 8. Vi åt palt förra veckan och då görs det alltid extra, inte så dumt att ha i frysen och ta fram som lunch (dock risk för paltkoma). Om man nu gillar palt förstås. När jag flyttade från Boden fick jag ibland palt med mig ner när jag var hemma och hälsade på.

  Kommentar av Marie — 17 januari, 2011 @ 17:11 | Svara

 9. […] och kockade ihop två bakplåtsstora pizzor, och en pasta med räk/paprika-sås från igår. Det här med mat har jag ju pratat om förr. Det är viktigt. Vill äta gott och bra, men vill inte hålla på och laga hela tiden. (Läs: ids […]

  Pingback av Dagens 20/6 « Johanna Lindbäck — 20 juni, 2012 @ 20:33 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: