Johanna Lindbäck

9 februari, 2011

Ekvationen skriva/jobba/pengar

Filed under: Business,Livet,Pengar — Johanna @ 07:57

Det här är en fråga jag obsessat över i flera år. Kan man försörja sig som författare? Hur gör man? När tar man steget? Hur törs man?
Svaret är för det mesta: Nej. Man kan inte försörja sig som författare.
Och sen bygger det vidare på att man måste göra andra saker på sidan om.
Men. Jag har ändå tänkt massor. När har alla andra kommit till den punkt att de slutat jobbet? Hur mycket har de haft i bagaget då? Vad gör de på sidan om?
Just nu är jag tjänstledig i ett halvår, och bara det känns stort för mig.

En av skrivbloggarna jag nämnde, Stephanie Perkins, kom i december med sin första bok, ”Anna and the French kiss”. Skitgulliga karaktärer men bristande konflikter är min kortkorta sammanfattning av den. Hursomhelst, SP har varit heltidsförfattare i 1.5 år och det på en (1) bok som då inte ens kommit ut. Hur vågar man bli heltidsförfattare innan man ens har publicerat en (1) bok? Ett av svaren är ju att marknaden och businessen i USA är heeelt annorlunda. Volymen inte minst. Agenterna, som man måste ha för att de ska pitcha in böckerna till förlagen. Allt det där.
SP skriver långa och bildrika, lite röriga, bloggposter men besatt som jag är av ”hur och när bestämmer man sig?” är här hennes jag slutade mitt jobb-post. Scrolla ner till andra halvan för där börjar det.
Och sen har vi en annan intressant, hela tidsplanen för hur allt gått till från att få agent till att första boken ska komma ut. Nu stämde det inte för sen blev hennes bok framflyttad till dec 2010, till hennes stora glädje.

Min tidsplan såg nog ut ungefär så här:

Våren 2005
Vi bestämmer att vi ska flytta till Norge, jag får tjänstledigt i ett år.
Jag bestämmer att nu jävlar ska jag skriva en bok. Kollar igenom mitt arkiv på datorn, hittar några sidor av ”En liten chock”, väljer ut den som mitt projekt.

Sommaren 2005
Skriver och skriver, och flyttar till Bergen. Får snart ett litet deltidsjobb 3 dgr i veckan. Tjänar typ ingenting men skriver som en galning. Och D betalar hela hyran och rätt mycket annat. I jämställdhetens namn så har jag innan det betalat mer för honom under flera år för att min lön var högre, okej?

September 2005
Klar! Skickar iväg till 5 förlag.
Börjar på vuxenbok.

Oktober 2005
Har fått svar av 4 förlag. Nej tack. Tidens svar är det mest konstruktiva och peppande nej tack-et.

November 2005
Skriver om, skriver om.

Februari 2006
Skickar in igen till Tiden.

10 april 2006
Blir antagen!

April 2006 – april 2007
Skriver om ”Chocken” massa, börjar löst på ”Min typ brorsa”. Den blir också antagen. Flyttar tillbaka till Stockholm, börjar heltidsjobba som lärare igen, skriver färdigt mitt vuxenbokmanus och skickar in det, får ett lektörsomdöme från Bonniers, blir jätteglad men hinner inte börja skriva om eftersom jag håller på med de andra två böckerna.
Får svar från den 5e förlaget jag skickade ”Chocken” till. Det har tagit ett år. Och de refuserar. Kan inte hålla mig från att mejla tillbaka och säga att det inte spelar någon roll, den ska komma ut ändå. Yeah!

Juni 2007
”En liten chock” kommer ut. Jobbar på ”Min typ brorsa”. Jobbar heltid som lärare.

Juni 2008
”Min typ brorsa” kommer ut. Och så vidare. Jobbar heltid som lärare.

Januari 2010
Skriver på femte boken. Är tjänstledig!! I ett halvår!! Har tusen planer på tusen böcker jag ska skriva under detta halvår. Yeah!!

7 kommentarer »

 1. OK, det låter lite deprimerande eller hur man ska säga! Du har gett ut två böcker men måste ändå arbeta heltid. Eller måste du det? Skulle du kunna leva på försäljningen av böckerna eller finns det inte ens på kartan?

  Kommentar av Sofia — 9 februari, 2011 @ 08:40 | Svara

 2. Har tom gett ut fyra böcker, men kan inte leva på försäljningen av dem, nej. Det är alltså inte många som kan det. I princip ALLA författare jag känner har andra saker på sidan om, deltidsjobb, har fått stipendier, etc. Det är ett lyckligt fåtal som säljer så mkt att de inte behöver göra ngt annat.

  Kommentar av Johanna — 9 februari, 2011 @ 08:44 | Svara

 3. Försök att komma in på den tyska marknaden. Här är svensk litteratur STEKHETT, främst deckare men även barn & ungdomsböcker har ett fantastiskt gott rykte. Hör gärna av dig till mig. Jag bor i Hamburg och jobbar bl. a som översättare.

  Kommentar av /carina — 9 februari, 2011 @ 09:06 | Svara

  • Många från Tyskland har undrat om inte min bok är översatt till Tyska.
   Jag är bekant med en där och hon har fått berätta delar av den till sina vänner.
   Kan det vara intressant, så kolla in på min sida. Hälsningar Ba.

   Kommentar av Barbro — 9 februari, 2011 @ 23:34 | Svara

 4. Jag håller på att skriva min andra bok nu och jobbar bara på det på grund av att jag fick ett arbetsstipendium från författarfonden. Det är ju inte så mycket pengar men det gör i alla fall att jag kan hålla mig flytande och det känns ganska skönt att man kan jobba med bokprojektet på heltid.
  Men det kommer att bli tidsbrist.

  Kommentar av Barbro — 9 februari, 2011 @ 23:30 | Svara

 5. Som tidigare kommentarer har sagt, det finns inte på kartan att man kan leva på att ”bara” skriva romaner – förutom ett litet fåtal författare, och då efter x antal verk.

  Personligen levde jag på sparade pengar från en tid som chefssekreterare de första två åren helt utan fast inkomst (som många egna företagare gör).
  Hade planerat för det m a o. Plus att jag illustrerar för böcker, tidningar, näringslivet i Sverige och UK, skrev & sålde frilanstexter (mer förr). Skulle säga att hälften av min årsinkomst kommer från illustrerandet. Det är extremt oregelbundet och oförutsägbart och jag har downsize-at som bara den; går aldrig ut, reser aldrig, valde ett billigare boende.

  För mig kom ”nej nu måste jag sluta jobba”-insikten när jag började sälja in mig själv till brittiska förlag som illustratör och ”blev upptäckt”. När man landar ett uppdrag att illustrera en bilderbok så har man 2 – 4 intensiva månader på sig och vad skulle jag göra med vanliga jobbet då? Sjukskriva mig? Ta tjänstledigt? Nej, det fanns inte heller på kartan.

  Kommentar av Amanda (Alla har en bok) — 10 februari, 2011 @ 17:23 | Svara

 6. Intressant att höra hur andra tänker, eftersom jag själv tänker mycket på detta.

  I januari avslutade jag min lärarutbildning. Innan dess frilansade som skribent vid sidan av studierna under ett par år. När plugget tog slut bestämde jag mig helt enkelt för att se om det går att leva av att skriva. Just nu är det mest tidningsjobb som bidrar till min inkomst, men planen är att gradvis övergå till större projekt (läs: böcker). Jag tänker bredd: barnböcker, läromedel, fackböcker, kanske någon roman i framtiden. Men för mig är huvudsaken att jag får skriva. Återstår att se hur det går med inkomsterna.

  Hur tänker du om att skriva t.ex. läromedel?

  Kommentar av Annelie — 13 februari, 2011 @ 22:43 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: