Johanna Lindbäck

13 april, 2011

Kill your darlings på HÖG nivå

Filed under: 5:an,Kritik,Skrivande — Johanna @ 09:03

Förra veckan när jag satt i Portugal och redigerade så hade jag innan skickat iväg första omskrivna delen till min redaktör. Fick mejl att hon gillade den mycket bättre nu men att hon hade ännu ett förslag för hur den skulle spetsas ytterligare. Ett chockförslag! Annars brukar det hon säger vara ungefär i linje med hur jag tänkt själv, lite mer pushigt bara, men det här var mycket pushigt. Satt och flämtade några minuter och tänkte ”nej, det vill jag inte! aldrig i livet!”, men nu några dagar senare… babysteps på väg dit. Kanske inte helt och hållet som hon föreslog, men, delvis. Tror jag.
Se där vilken helomvändning.
Och poängen, hade jag kommit på det själv? Nope, never ever. Vill jag det nu då? Nja. Helst inte. Varför är jag så lättövertalad då att jag gör det? Ja, för att min redaktör är en skitbra läsare och om hon säger att något inte funkar, då gör det nog med största sannolikhet inte det. Har insett detta av erfarenhet. Det blir en bättre bok med den här lösningen.

Jag låter aldrig andra människor läsa manus under arbetets gång. Okej, jag kan läsa upp vissa snuttar och berätta om det för min SALONG (fd skrivargruppen) men dom är ingen remiss som kommer med stora helhetssynpunkter. Inte heller låter jag ungdomar testläsa för att se vad de tycker (får ofta den frågan). Eller kompisar, eller min familj. Egentligen så lyssnar jag bara på två pers, Y och C.
Mina egna åsikter då? Ha! Allt är ju fullkomligt underbart ena dagen och skitskitdåligt andra. Där är svaret på den frågan, och det är därför redaktören och förläggaren får sån genomslagskraft. Plus att det är fjärde/femte boken vi jobbar på ihop, så vi är väldigt säkra på varandra nu. Y säger jump, jag säger how high. Lite överdrivet, men nästan.

Men jag gör det under protest den här gången! I looove my darlings. Och dom kommer i e-boken som extramaterial.

Annons

7 kommentarer »

 1. LÄSKIGT!
  Låter det.

  Kommentar av Nilla — 13 april, 2011 @ 09:26 | Svara

 2. Läskigt som farao, och ändå lite lyxigt. Att vara i den fasen. Skulle gärna låna Y av dig anyday och låta henne gå gestapo på bokjäveln (som jag så kärleksfullt kallar den) jag håller på med också. Den behöver någon sträng och bra.

  Kommentar av Lisa — 13 april, 2011 @ 11:11 | Svara

  • Du vet början som du läste? Well, no more. Not even close. Allt är Ys ”fel”. Hon är så hård! Men jag tar ju hellre hård än mesig och sämre bok, får bara tugga i mig.

   Kommentar av Johanna — 13 april, 2011 @ 11:24 | Svara

   • What?!? Verkligen hårt! Tur för Y då att hon är värsta proffset (litar också på att allt hon säger gör boken bättre) annars kanske hon hade behövt lite åthutning.

    Kommentar av Lisa — 14 april, 2011 @ 08:13

 3. Låter läskigt men roligt…

  Kommentar av Fundera grönt — 14 april, 2011 @ 12:35 | Svara

 4. Det är så svårt då man har människor som vänder upp och ner på ens böcker och säger ”Nej, såhär ska den läsas!”. Sedan inser man ju efter en stund att de inte behöver ha helt fel… Och får man tänka ännu några minuter kanske de till och med har lite rätt.

  Låter man det gå ett par dagar (ibland kan det behövas upp till en vecka) har de nya tankarna sjunkit in och börjar leva sitt egna liv i DIN fantasi och skapa helt nya skrivflow! Lovely!

  Kommentar av Nina — 14 april, 2011 @ 14:18 | Svara

 5. […] Omslaget till VH släpptes offentligt. Så jävla snyggt! Var också i Portugal på semester och redigerade och skrev. Slet! Läste ”Jellicoe Road” på Portugalsemestern, och det var skitbra för min bok. Gud, vad […]

  Pingback av 2011, en sammanfattning « Johanna Lindbäck — 2 januari, 2012 @ 12:44 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: