Johanna Lindbäck

21 maj, 2011

Respons på manuset 2

Filed under: 5:an,Kritik,Skrivande — Johanna @ 08:09

Igår var jag på mitt andra manusmöte med min redaktör Y. Förra gången sågs jag, hon och förläggare C, och då hade vi en övergripande diskussion om boken. Sen efter det har jag skrivit om så jävla mycket. Faktiskt!! Jag tyckte det och Y tyckte det (och C!) och vi var klart nöjdare med den nya versionen.

Det som vi sa förra gången:
Göra om början från dåtid till nutid. Klart.
Ta bort lite om en huvudperson, blir för sned balans på honom. Klart.
Stoppa in mer och tidigare om en annan huvudperson som kommer in för sent i dagsläget. Klart.
Fundera på en del perifera personer, det är ett myller. Gjort, typ, men det var inget Y tog upp som ett problem nu.
Lägga in lite mer info om en biperson som är i skymundan men som är spännande och kan förtydliga den sena huvudpersonen extra. Gjort jättemycket, blivit definitivt bättre.
Förtydliga ännu mer vad konflikten egentligen går ut på, ungefär, och därmed göra det mer uppenbart för läsarna så att personernas handlingar framstår som fullt logiska. Absolut!

Nu är det så mycket tydligare varför folk beter sig som de gör, man är helt med på deras beslut även när det inte är ”bra” beslut för man förstår dem. Y var mycket nöjd med min bearbetning av detta. Jag med! Kommer inte att behöva skriva till och förtydliga mer nu utan istället gå in och slimma och trimma och fixa. Det är stycken här och där som ska lyftas eller förklaras, men det är inget stort med karaktärerna eller handlingen som att typ 40 sidor måste skrivas in eller ut.

Så här ser en typisk manussida ut nu. Det med blyerts är Y:s anteckningar. (Det oläsliga med bläck är mina.) Och det är förslag från hennes sida men det slutar alltid med att jag köper dem till 98%.
Hon har gått igenom allt petnoga och rackar språkligt ner på: dåligt flyt i meningar / konstiga ord som måste ändras, om något är för långt och kan sägas på ett kortare och enklare sätt, om jag hittat på ord (gör det ibland) som andra inte riktigt fattar.
Innehållsmässigt: saker som upprepas, sånt som behöver förtydligas, sånt som är helt överflödigt.
Alla sidor har redigering, så nu ska jag gå igenom 243 sidor manus och ändra. Det är det här som är den stora trimmen. Jag gillar verkligen den delen av redigeringen. Spretet försvinner, allt blir bättre och tajtare. Behöver inte ta några beslut om hur saker ska gå eller vad som ska hända, utan ska bara göra dem bättre. Har två veckor på mig. Har redan börjat. Känner mig superpeppad!

Bonusinfo: min bästa kille hittills finns i den här boken, det var vi också helt överens om. Man blir helt kär i honom, och det är precis det man ska bli. Mission accomplished! Ja, och sen gillar man huvudpersonen S väldigt mycket också. Och bifigurs-kompisen A. Och H, henne tycker man om i den här boken. Samma H som var med i förra boken. Då kanske inte en favvo, men nu är hon med från en annan vinkel.
Två veckor.

11 kommentarer »

 1. Tack för att du delar med dig. Allt bokarbetande får mer konsistens och man får förståelse för hur bokprocessen går till 🙂 Det är bra både för aspirerande författare och oss som siktar på arbete som redaktör. Återigen, tack!

  Kommentar av Zachan — 21 maj, 2011 @ 10:48 | Svara

 2. Åhå! Spännande, spännande!

  Känns skönt att se att även ni ”fullfjädrade” författare måste omarbeta, omarbeta, omarbeta. Känner man sig inte riktigt lika sugig som annars.

  Kram!

  Kommentar av Nina — 21 maj, 2011 @ 13:42 | Svara

 3. Jättekul att få höra, och se, hur det går till! Ser fram emot att läsa boken =)

  Kommentar av Emmelie — 21 maj, 2011 @ 16:01 | Svara

 4. När man ser hur hårt du och Y och även C arbetar på denna bok, kan jag inte låta bli att undra vad det är för sorts hybris som får folk att tro att de kan ge ut sina egna böcker på Books on demand.

  Kommentar av /carina — 21 maj, 2011 @ 19:15 | Svara

 5. Om man har läst senaste numret av ”Vi läser” så säger PO Enquist att det aldrig blir lättare att skriva böcker. So true. ALLA omarbetar ALLTID, och ALLA får kämpa, oavsett om det är bok 1 eller bok 17.

  Carina: Men exakt!! Dom människorna kanske tror att redigering mest handlar om att göra en stavningskontroll och fixa lite efter någon kompis läst manuset. Och jag är ju ändå supervan att läsa texter och ge respons i mitt jobb, men… Det skulle aldrig någonsin bli så här bra om jag bara satt själv och jobbade med den.

  Kommentar av Johanna — 22 maj, 2011 @ 10:35 | Svara

 6. Kul att få ta del av din erfarenhet av detta.

  Kommentar av malin — 22 maj, 2011 @ 21:08 | Svara

 7. Vad nyfiken man blir på boken! Vet du redan när den kommer att ges ut?

  Kommentar av Mia — 23 maj, 2011 @ 19:08 | Svara

  • Ja, vecka 35 tror jag det är sagt. Mitten av aug.

   Kommentar av Johanna — 23 maj, 2011 @ 19:09 | Svara

 8. […] förra gången var det så här […]

  Pingback av Vända 6 med manuset « Johanna Lindbäck — 5 juni, 2011 @ 07:27 | Svara

 9. […] Fick ännu mer respons på manuset. Nu går vi in i petfasen kan man säga. Och NEJ man blir inte ledsen när man ser såna här […]

  Pingback av 2011, en sammanfattning « Johanna Lindbäck — 2 januari, 2012 @ 12:44 | Svara

 10. […] 1. Nu håller redaktören på att läsa och korra. Sen får jag tillbaka en bunt som kommer att se ut typ såhär. Då blir det vända 2, men den är mycket mycket […]

  Pingback av Dagens to do « Johanna Lindbäck — 7 maj, 2012 @ 19:05 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: