Johanna Lindbäck

19 juni, 2011

Vända 7 med manuset

Filed under: 5:an,Skrivande — Johanna @ 16:14

Vända 6 såg ut så här.

I fredags satt jag och redaktören och gick igenom manuset i 2.5 hrs. Mina strykningar och ändringar, hennes. Hon hade fler. Märkligt, va?

Vad pratade vi om? Några oklara saker i vissa scener – mest referenser till tidigare saker i manuset som man kanske inte hänger med på 100 sidor senare. En del ordval. Ett par strykningar som gett några konsekvenser som måste rättas till. (Just det, nu kom jag på en sak jag måste skriva till och mejla idag.) Allmänna småfix av ord, ordföljd, etc.

Vi kollade också på baksidestexten som vi alltså skriver ihop. (Brukar ofta få frågan vem som gör det.) Det blir i vanlig ordning ett spännande och passande citat från boken plus en kort handlingsbeskrivning.

Ett koncentrerat möte och jag var helt trött efteråt, trots hjälp i form av kakor, choklad och Cola.
Kan delvis bero på att vi hade förlagsfest kvällen innan, en skitrolig sådan, men även utan den så hade jag varit trött.

Har precis skrivit om och mejlat in slutet. Har haft så extra svårt att få till det i den här boken, men nu kanske jag är nöjd. Jag tror det är typ mitt sjätte slut.

Nästa steg: Y för in allt det här i manuset och printar ut det igen. Jag läser för gissningsvis sista gången innan det går till tryck veckan efter midsommar.

Sen: Väntan på den färdiga boken! Och det är en väldigt vänt-ig väntan.

5 kommentarer »

 1. Brukar det landa på samma antal vändor för varje manus, eller blir det färre/fler beroende på manus? Vilket är jobbigast att fixa, en lite större omskrivning eller en massa småpill typ ripple effect, en detalj leder till en annan detalj som leder till en annan detalj att ändra?
  Tack för pocketvinsten 🙂

  Kommentar av Fia Filur — 20 juni, 2011 @ 23:42 | Svara

  • Bra frågor! Jag tar dem i ordning.
   1) Brukar det landa på samma antal vändor för varje manus, eller blir det färre/fler beroende på manus?
   Svar: Ja, samma antal nuförtiden. De två första böckerna var nog fler vändor för att jag inte var lika van, men sen dess har vi legat på detta.

   2) Vilket är jobbigast att fixa, en lite större omskrivning eller en massa småpill typ ripple effect, en detalj leder till en annan detalj som leder till en annan detalj att ändra?
   Svar: Den stora omskrivningen är helt klart jobbigast för det är ju som att skriva boken igen. Att lyfta ut/in saker, att förtydliga. Det är massa jobb, man måste tänka och analysera allt en gång till. Att fixa småpill kan verka jobbigt också men då är det ändå oftast gjort på ett par timmar. Mycket mer mekaniskt manusarbete.

   3) Tack för pocketvinsten!
   Svar: Varsågod!

   Kommentar av Johanna — 21 juni, 2011 @ 07:53 | Svara

   • Tack för svaren! Det är verkligen superintressant att följa en boks ”födelse” 🙂

    Kommentar av Fia Filur — 21 juni, 2011 @ 15:55

 2. Jag kan knappt tänka mig hur spännande det måste vara att vänta på det färdiga resultatet! Jag önskar verkligen att jag hade tålamodet att skriva en bok men jag blir alltid så distraherad av allt annat runtomkring när jag försöker. Grymt imponerad av er som har tålamodet och talangen till att fullfölja en bok och få den utgiven!!

  Kommentar av Jojjo — 21 juni, 2011 @ 09:05 | Svara

 3. […] som den knappt bestod av något annat nu när jag läser igenom arkivet. Läs mer om det här och här och här. Sista länken är det i princip färdigt. Hade också precis avslutat en skrivarkurs för […]

  Pingback av 2011, en sammanfattning « Johanna Lindbäck — 2 januari, 2012 @ 12:44 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: