Johanna Lindbäck

24 augusti, 2011

Att analysera en favoritbok

Filed under: Läsa,Skrivande — Johanna @ 07:43

Första gången man läser en riktigt bra bok så är man nog mest uppslukad av historien och ”hur ska det gå?”-et. Men om man märker att den sen, efter man vet det, stannar kvar i minnet och man verkligen gillar den – gå tillbaka och läs om! Jag har precis köpt en bok jag läste i somras, just för att jag gillade den hemskt mycket och för att jag vill se hur författaren fått ihop det. Helt enkelt, försöka komma på vad det var som gjorde att jag föll för den. Nu ska jag läsa igen och fokusera på struktur och litterära knep. Antal intriger, stora vs små, konfliktkurvor, point of views, klimax, stil, karaktärer.

Har inte länken till detta för tillfället, men jag läste om en extremt ambitiös analys av ”Hungerspelen”. En genomgång kapitel för kapitel om alla stora och små val inom olika kategorier som huvudpersonen Katniss ställs inför. Den boken är nämligen rent hypnotisk när man börjar läsa, det GÅR INTE att sluta. (Jag läste alla tre böcker på tre dagar, och det var länge sen jag blev så besatt. Kunde inte tänka på något annat.) Valen är säkert en stor bit på vägen.

Dagens skrivtips: analysera favoriterna.
Och i anknytning till det: välj såna som du skulle vilja skriva som. Även om jag gillar Murakami skulle jag aldrig ta någon av hans böcker till en sån här övning, vi ligger alldeles för långt ifrån varandra på alla sätt man kan tänka sig.

4 kommentarer »

 1. Kanonbra tips, särskilt det sista om att välja nån som man vill/kan skriva som! Har velat skriva en bok sen jag var tonåring men aldrig fastnat i de historier jag börjat på, nu tror jag dock jag börjar komma på kärnan till det jag vill förmedla och detta tips kan nog ta mig vidare en bit på vägen. Du är en inspiration!

  Kommentar av Jojjo — 24 augusti, 2011 @ 08:52 | Svara

 2. Verkligen bästa tipset!
  Jag älskar att göra närläsning på böcker, sitter ofta med pennan i högsta hugg för att anteckna och stryka under. Det är en njutning.

  Kommentar av Nilla — 24 augusti, 2011 @ 09:23 | Svara

 3. Åh, vad spännande! Kommer du att posta analysen här? Skulle vara jättekul och intressant att få ta del av.
  (Jag läste också Hungerspelens tre böcker på tre dagar, men det var bara den första som verkligen WOW-ade mig.)

  Kommentar av Fia Filur — 24 augusti, 2011 @ 10:23 | Svara

  • Kommer inte posta den här, avfärdar det önskemålet direkt pga energi och tidsbrist. Man får göra sin egen analys helt enkelt.

   Kommentar av Johanna — 24 augusti, 2011 @ 20:37 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: