Johanna Lindbäck

10 januari, 2012

Vad funkar och inte när man skriver?

Filed under: Kreativitet,Skrivande — Johanna @ 11:08

Gillade det här inlägget av Nova Ren Suma om hjälpande kontra stjälpande saker/distraktioner när man skriver.
Jag har, efter flera års empiriska studier, lärt mig att det bästa skrivandet för mig sker:

Tidig, tidig morgon isolerad i hemmet och utan internet. All is quiet. Helst upp ur sängen och direkt till datorn, äter frukost där. Åh, älskar såna dagar. Det är min absoluta kvalitetstid när det bästa mest toppklassiga arbetet görs. Kommer ofta på så mycket medan jag sover och då kan man spinna på det.
På eftermiddagen är jag mycket mer ofokuserad. Har ofta igång internet då, mot klart bättre vetande… suck.

Twitter. Det är mitt fikarum när jag sitter hemma och skriver, och mitt researchtillhåll. However, det är så lätt att tiden rinner iväg. Skriver bäst med twitter avstängt så jag inte ser att det är 18 nya uppdateringar och måste läsa dem. För det måste jag ju. Men även här, sitter med det igång för ofta.

Caféskrivande. Om jag som nu haft ledigt och suttit och skrivit flera dagar hemma så kan jag gärna köra någon förmiddag/eftermiddag på café. Det går jättebra. Men om det är under terminen så vill jag sitta hemma för att få ut maximalt, och ha lugn och ro och tystnad.
Har inte testat det som NRS skrev om arbetsdejter på café, men det låter kul. Först fika lite och sen sitta tysta bredvid varandra och skriva. Skulle absolut vilja testa, men då igen detta problem: min brist på tid. Måste prioritera. Jag är inte så social på mina skrivardagar, jag är snål och girig om min tid.

I korthet så kan man säga att det bästa för mig vore att göra en Jonathan Franzen – ha en lägenhet med typ ett enda rum. Där finns ingen radio/teve (inte för att jag utnyttjar det, men) och inget nät. Bara ett skrivbord och en dator. Han sitter avskärmad och skriver. Jag tror han tittar in i en vägg också. Det gör jag redan. Saknar däremot arbetslägenheten/kontoret. Vi får se när det händer. Yeah…

1 kommentar »

  1. Ska du ha en säng på kontoret då, så att du kan gå direkt från sängen till datorn? 😉

    Drömmer också om att ”flytta hemifrån” med mitt jobb, men det är ju å andra sidan så in i norden praktiskt (läs: bekvämt) att jobba hemifrån. Bara det där med att slippa klä på sig till exempel och när man märker vid tolvtiden att man fortfarande har pyjamas på sig och varken kammat sig eller borstat tänderna och någon ringer på dörren- det vill man ju helst inte missa. Eller det där sista nattpasset med momsen vid kvart i ett, när man egentligen borde sova. Bara för en så´n sak, skaffar man väl inte kontorslokal, eller?

    Kommentar av /carina — 10 januari, 2012 @ 16:56 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: