Johanna Lindbäck

19 juni, 2012

Skolan? Klar! Boken? Klar!

Filed under: 6:an,Business,Frilansliv,Livet,Som om jag frågat — Johanna @ 19:43

Idag var det sista dagen för oss lärare i skolan, och för mig sista dagen innan (kanske) augusti 2013. Min tjänstledighet börjar n-u!
Herregud så länge det är.
Men jag har längtat som en tok hela våren, och det känns så himla, himla bra. Förmodligen för att jag vet vad jag ska göra närmsta tiden, vilket är att börja översätta och även skriva på min och Lisas bok. Det vill säga, jag vet att jag har jobb och kommer att få pengar, för just försörjningen är ju det stoooora orosmomentet i detta projekt. Kommer jag att kunna dra in tillräckligt med kosing?
För alltså nej, bara mina böcker räcker inte. Vet inte hur många gånger jag fått den frågan, typ ”men du som har skrivit så många nu?”. Svar: ja, det har jag ju, fast nej. Om jag bara skulle leva på det jag får för dom så skulle det bli ett extremt knapert liv. Verkligen extremt. Och så vill jag inte ha det. Jag är absolut beredd på att sänka min månadsinkomst från den jag har haft som lärare för jag tycker det är så mycket värt att testa det här. Men jag vill inte gå omkring och känna att jag sabbar veckobudgeten för att jag lunchar på stan en dag. Eller bli helt nervös ifall jag kommer att klara lånet på lägenheten nästa kvartal. Så ekonomin är det jag gruvar mig för, men nu är det dags att försöka köra så här under en bestämd tid. Det känns tryggt i det nervösa.

Jag är för övrigt väldigt fascinerad av att höra hur andra författare försörjer sig. Nu när jag vet hur lite pengar man får, och då är mina upplagor ändå bra! även om de självklart inte är i Läckberg-klass. Men det är bra upplagor. Och så alla dessa andra som författar och skriver, och jag vet ju att dom inte säljer lika mycket, hur gör dom? Lever på sina partners? Lever på arv? Lever på sina föräldrar? Eller all of the above. Författandet är ju inkomstmässigt ett deltidsarbete, fast arbetsmässigt ett heltidsarbete. Det är det som är det svåra.
Håkan Östlundh skrev ett inlägg om det här på sin blogg.

Och apropå försörjning, dagens shopping var en ny kalender. Som lärare kör man ju nämligen oftast skolåret istället för helårs, så mitt egentliga ”nyår” är inte i januari utan i augusti när höstterminen börjar. Det positiva nu är att jag redan börjat få flera bokningar och engagemang i höst, så istället för att vänta med kalendershopping till augusti var det läge redan idag. Kändes symboliskt och bra!

(Nu önskar jag bara att Bookbinders Design kunde ha kalendrar efter skolåret. Pretty, please?)

Förutom att ha avslutat skolan idag så avslutade vi boken igår. Sista korrfrågorna, redo att skickas till tryck. Done diddeli done.

Nu väntar jag på mitt översättarmanus och sen kör jag igång med det. Och min och Lisas bok. Coolt!

Annons

4 kommentarer »

 1. Låter underbart att vara tjänstledig och skriva. Njut av det och de kommande uppbokningarna.
  Gillade den lila kalendern, lila är liksom en favoritfärg hos mig …
  Nu ska jag läsa det länkade inlägget.

  Kommentar av Helena Milton — 19 juni, 2012 @ 22:39 | Svara

  • Tack! Ja, det är verkligen underbart, lyxigt, roligt, med mera.

   Kommentar av Johanna — 20 juni, 2012 @ 06:50 | Svara

 2. Lycka till! Risken med frilansande är att man tar alla jobb som kommer, eftersom man verkligen inte vet vad som kommer härnäst- om det kommer något överhuvudtaget. Då kan det periodvis bli VÄLDIGT mycket jobb, därför är det bra att passa på att vila när det är mindre jobb och helst försöka att undvika att få rå-ångest för att det ska förbli så… Ja, det är en balansgång, men man lär sig och jag älskar mitt jobb varje dag! Nej, föresten, inte när jag måste räkna ut momsen och skriva deklarationen- då älskar jag inte mitt jobb alls.

  Kommentar av /carina — 21 juni, 2012 @ 06:53 | Svara

 3. […] det klart? Ja, det blev det. Fast sen mer redigering som tex kom i Alfons-påse. Och den 19 juni blev det till slut TRYCK-KLART. […]

  Pingback av “Som om jag frågat”, the story « Johanna Lindbäck — 16 augusti, 2012 @ 09:15 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: