Johanna Lindbäck

26 september, 2012

En gång till, the bokmässeprogram

Filed under: Föreläsningar,PR — Johanna @ 09:32

Så här blir schemat alltså.

Torsdag
12 – 12.20 Hur roligt får det bli?
Måste alla ungdomsromaner vara nyttiga, förebildande och handla om svåra problem för att räknas? Varför saknas det en seriös diskussion om underhållningslitteratur för ungdomar? Ett samtal om humor, underhållning och så kallade vardagsproblem i ungdomsböcker med Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo.
Moderator: Cecilia Nilson, förläggare.
Seminariekort.

13.20 – 13.30 Rabéns monterscen. Intervju med mig.
Ej seminariekort.

17 – 17.45 Barn är också människor
Nyinsatt seminarium, blev tillfrågad i förrgår om jag ville moderera!

Harald Rosenløw Eegs omsorgsfulla ungdomsskildringar har två gånger om gett författaren Norges finaste litteraturpris, Bragepriset. I hans aktuella bok “Ska bara dö först” blir fem klasskamrater inspärrade i en tunnelbanevagn efter en explosion. Nina E Grøntvedts “Hej, det är jag!” – en fingertoppskänslig skildring av en självständig tjej på gränsen mellan barn och ungdom, nominerades till Bragepriset 2010. Här berättar 12-åriga Oda i en superhemlig dagbok (som är till 110 % sann) om sitt liv där känslor och spänning avlöser varandra. Under ledning av journalisten och författaren Johanna Lindbäck talar författarna om sina böcker och om att aldrig reducera karaktärer till schabloner.
Seminariekort.

Fredag (min moderatorsdag)

12 – 12.45 Lust och läsning
Skönlitteraturens plats i skolan är viktig ur ett kunskapsperspektiv, men hur får man den skönlitterära läsningen att bli lustfylld? Panelen diskuterar hur man kan uppmuntra och främja barns och ungas läsning, hur man kan jobba med skönlitteratur i skolan – och hur skolan kan hjälpa barnen att finna läslusten.

Medverkande: författarna Martin Widmark, Carin Wirsén samt litteraturpedagogen Karna Nyström.

Moderator: Johanna Lindbäck, journalist.
Seminariekort.

14 – 14.45 Trovärdiga fantasier
Hur viktigt är trovärdighet för en fantasyförfattare? Danska Lene Kaaberbøl, finländska Maria Turtschaninoff och svenska författarparet Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg går alla

bortom naturens lagar i sina böcker, men låter ofta sina karaktärer stå fast förankrade i den verkliga världen. Kaaberbøls Vildhäxa-serie andas natur, magi, trolldom och mystik men skildrar också tolvåriga Claras liv med skola och kompisar i den vanliga världen. I Turtschaninoffs Anaché förlorar en ung nomadflicka dem hon älskar och tvingas bli en annan för att överleva. I Eld, andra delen i Bergmark Elfgren och Strandbergs trilogi som började med Cirkeln, fortsätter kampen i Engelsfors och tonårshäxorna påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek.

Moderator: Johanna Lindbäck, journalist.
Seminariekort.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: