I veckan kom beskedet om 2011 års författarersättning från biblioteken. Antal lån av ens böcker genererar en viss ersättning, och den betalas ut en gång per år. För en del är ju de här summorna väldigt stora. För andra, tex mig, inte direkt i hundratusenkronorsklassen. Men men. Jag får mer och mer för varje år, så det går i rätt riktning.
I samband med det här släpps också statistik över den totala utlåningen i hela Sverige, en 200-topplista.
Nej, jag är inte med. Men det får bli ett långsiktigt mål nu, att kvala in på den.
Ett väldigt bra trick är att skriva böcker för yngre barn. Solklar ledare är Martin Widmark. Det är vuxen och b&u blandat på listan, men b&u dominerar. På plats 27 kommer den första vuxenförfattaren (tror jag) och det är Nora Roberts. Hon skriver ju inte deckare, men såna är också bra. Många vuxen-deckarförfattare med. Ja, och bland b&u är det ju flera som skriver deckarserier. Synd att jag själv aldrig kommer på brottsintriger…
Om man tänker på det här som en femårsplan så har jag två val.
1) Komma på några brott. Känna peppen att tänka på dessa brott i minst ett år = tiden det tar att skriva en bok.
2) Få fler människor att inse det superfina med realistiska romaner om vanliga människor och deras relationer. Sånt som vi alla kan känna igen oss i. För tack och lov är det ju inte så många av oss som dräper människor. Nej, just det!
Man kan läsa mer samt kolla listan här.
Vad gäller mina egna titlar så är ”Tänk om det där är jag” och ”Min typ brorsa” mest poppis av de då under 2011 5 böckerna på biblioteken. (Nu 2012 är det ju 6 st.)
Spännande statistik, va? Jag förstår att ni har undrat!
Kommentera