Johanna Lindbäck

28 februari, 2013

1.37 kr / biblioteksutlån

Filed under: Uncategorized — Johanna @ 08:06

1.37 kr är summan som svenska författare får varje gång deras böcker lånas ut på bibliotek. Översättare får lite mindre, cirka 40 öre, om jag minns rätt.
En gång per år räknas alla utlån ihop och sen får man sin biblioteksersättning. En lön för vårt arbete. Av dessa 1.37 kronor behåller författaren 81 öre själv och resten går till Författarfonden som delar ut stipendier till upphovsmän (författare, översättare, kulturjournalister). Dessa är fria att söka för alla.
Nu vill – förmodligen – den borgerliga regeringen göra om det systemet. Det ska inte längre funka på det här sättet och vara en ersättning för utfört arbete, utan det ska bli någon form av bidrag. Ingen vet exakt hur än för de vägrar berätta mer specifikt. De hintar bara, det kommer att förändras, och det är stor risk att det blir sämre för upphovsmännen. Ett bidrag är ju verkligen inte samma sak som en lön, eller hur?

Igår eftermiddag var jag på infomöte på Författarförbundet och fick höra allt om hur bibloersättningen funkar, hur den växt fram (den kom på 50-talet) och vad man befarar inför framtiden. En väldigt bra liknelse som en av medlemmarna presenterade är att jämföra bibloersättningen med Spotify. Spotify tillhandahåller musik och betalar artisterna för det antal deras låtar spelas. Tänk om regeringen vände sig till detta privata företag och sa att nu skulle de ta hand om alla intäkter och bestämma hur pengarna ska fördelas? Ramaskri ju.
Det är det som kanske händer med biblioteken. De tillhandahåller litteratur och sen betalar de upphovsmännen per utnyttjande. Enligt lag så kan man som författare inte heller dra tillbaka sina böcker från biblioteken, utan de MÅSTE finnas där. Det i sig är ju fantastiskt för alla upphovsmän vill ha publik – i vårt fall hitta läsare – och bibliotek är en grundsten i ett demokratiskt samhälle. Vi får inga pengar bara för att boken finns på biblo, utan vi får 1.37 / utlån. Snart kanske vi inte ens får det?

Författarförbundet är igång med moteld nu. Här finns en debattartikel och här finns ett inslag från Kulturnyheterna igår. Hur kan ett bidrag någonsin bli mer rättvist än att om du lånats ut X antal ggr per år så får du denna summa, och den baseras på exakt samma principer för exakt alla?

Ni får hemskt gärna hålla ögonen öppna i den här debatten och göra er röst hörda! Det behövs verkligen!
Det är så mycket i samhället nu som handlar om vem som kommer att ha råd att skapa kultur i framtiden. Jag tänker på allt med upphovsrätt, piratkopiering, spridning, e-böcker, ersättning, bidrag.
Vem kommer att ha råd att vara författare?
a) Människor med ett stort arv
b) Såna som gift sig rikt
c) Såna som skriver framgångsrika deckarserier om 15 mord i skärgårdsmiljö
Tråkigt nog kvalar jag själv inte in på ett enda av dessa kriterier.

3 kommentarer »

  1. Men – vad upprärd jag blir! Jag tycker absolut att ni författare ska få lön för er möda! Jag gillar inte alls idén om det här nya förslaget (vad det nu mer specifikt verkligen innebär)!

    Kommentar av Elina — 28 februari, 2013 @ 10:56 | Svara

  2. Jätteintressant att höra hur det funkar, och trist om systemet blir sämre. Är storlånare på biblioteket just nu då jag blivit student, dels för litteraturkursens skull och dels för att jag inte riktigt har råd att köpa allt jag vill läsa för tillfället. Biblioteket är typ världens bästa uppfinning och då ska det vara schyssta villkor åt båda håll, för de som har sina böcker där och för oss som lånar.

    Kommentar av Skriva läsa leva — 5 mars, 2013 @ 21:52 | Svara

  3. Jag har läst en hel del du skrivit, och andra författare om just lönen, hur svårt det faktiskt är att gå runt. Det måste ju gå att hitta vettiga lösningar, så författare kan få hyggligt betalt och konsumenter kan låna/hyra litteratur utan att det blir för dyrt? Ordet är ju fritt men inte gratis. Om man ska ha en vettig chans att försörja sig på sitt skrivande så måste man ju kunna få betalt för sin arbetsinsats. Det tar ju tid att skriva. Jag skriver en hel del i mitt arbete, och har turen att ha ett hyfsat jobb med mycket frihet. Men drömmer om att kunna skriva helt fritt, för mig själv, på mina vilkor och skriva den där romanen jag vill. Verkar vara en ouppnålig dröm, även om man lyckas blir publicerad.

    Kommentar av Em — 13 mars, 2013 @ 13:15 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: