Johanna Lindbäck

29 november, 2013

Le ditt et le datt

Filed under: Lite ihop,Livet,Som om jag frågat — Johanna @ 17:13

gokvallEller om man inte pratar låtsasfranska: ditt och datt.

Igår var jag alltså med i Gokväll. Bilden är en selfie från logen, innan sminket och hårfixet.
Om någon reagerar på att jag har fått långt hår – guuud, jag veeet! Känner stort behov av att börja sätta upp luggen nu för den är i vägen hela tiden. Snart måste jag bestämma mig för hur långt det ska bli också ju. Tre månader sen jag klippte mig senast.

Har skrivit mer om allt med Gokväll på läsambassadörsbloggen.
Tänk nu om Gokväll bara kunde komma på att de behövde en ny litteraturrecensent också?

”Lite ihop” hamnade på lista med höstens bästa böcker, ihopknåpad av barn&ungdomsbibliotekarier. Såna listor gillar man ju särskilt mycket. Ta dem på orden och låt den bli en julklapp!
Om man vill få en signerad ”Lite ihop” dessutom är det bara att höra av sig så postar jag.

Fick ett boktips i måndags när jag var i Gävle och träffade lärare / skolbiblos. Jag pratade lite om min egen bok ”Som om jag frågat” också för alla fick ett ex av den. Berättade om den homosexuella läraren Moa som är med på ett hörn, och då var det en bibliotekarie som kopplade till Virginia Woolfs ”Mot fyren”. Där finns också en kvinnlig lärare (?) som förvånas över hur störda hennes killelever blir av att inte få den extra skjutsen av henne – eftersom hon inte omedvetet uppmuntrar dem som en heterosexuell kvinna skulle ha gjort. Exakt som jag tänkt med Moa ju. Måste låna Virginia Woolf pronto och läsa.
Ett mini-omdöme av ”Som om jag frågat” som tar upp just det här med homofobin.
Och en lite längre rec (skriven av en annan bibliotekarie) som jag hittade när jag letade, och eftersom den var så positiv länkar jag till den också bara för att.

För övrigt har den här veckan gått så himla snabbt så jag vet inte vad. Nu är det helg. Igen! Jag ska tex läsa Framtidskommissionens rapport inför en konferens jag ska vara med på nästa vecka.
”I love the smell of gasoline. It smells like the future.” Ett av ytterst, ytterst få bokcitat jag kan utantill, av Douglas Coupland från ”Generation X”. Jag gillar också doften av bensin. Och av whiteboardpennor och nagellack. Same shit.

PS. Kom ihåg att nu är det ”Helgen v. 48”!!! BOB HUND!!!

Annons

9 kommentarer »

 1. Hej, hej! Surfar in på din blogg efter att ha glömt att följa den ett tag och är nyfiken på om du fortfarande är tjänstledig från ditt lärarjobb, eller om du kombinerar alla dina uppdrag och allt ditt skrivande med en lärartjänst? Det sistnämnda låter som en omöjlig kombination? När jag ändå kommenterar här passar jag på att göra ett tillkännagivande. Jag lyssnade på dig på Bokmässan och när du ställde frågan om någon i publiken hade varit i Umeå stelnade jag till och greps av någon typ av handlingsförlamning. Jag hade ju visst varit där, jag är uppvuxen där, men tyvärr kunde jag tydligen inte röra en fena eller få fram ett enda ynkligt ljud och sedan kände jag mig som Judas när du lite besviket konstaterade att ingen i publiken varit där innan du återupptog din tråd. Men, två och en halv månad för sent, JAPP, JAG HAR VARIT DÄR. Nu är det sagt! En sten föll just från mitt hjärta.

  Kommentar av Tina — 1 december, 2013 @ 05:01 | Svara

  • Hur kunde jag missa att svara på det här?? Bättre sent än aldrig – gäller oss båda ju.
   Jag är inte lärare nu, sa upp mig när jag fick läsambassadörsuppdraget, och det var tur för det hade inte gått att kombinera. Eller då hade jag kanske dött av stress.

   Kommentar av Johanna — 12 december, 2013 @ 17:50 | Svara

 2. Bra du var på Gokväll!

  Kommentar av Amanda (Alla har en bok) — 2 december, 2013 @ 22:27 | Svara

 3. Inspirerande föreläsning i Gävle, tack! Lånade därefter i vårt skolbibliotek ”lite ihop”, stötte ihop med några killar ur åk 9 med svenska som andraspråk som jag läste baksidan för ”helt ok, den vill jag läsa!” fast sen såg de framsidan och den är väldigt rosa. Det gick inte hem, utan framsidan skulle helst vara ”som hans t-shirt” sa en av killarna och pekade på en kompis med t-shirt i kamouflagegrön färg. Jag lovade att framföra synpunkten 😉 Har börjat med ”Som om jag frågat”, tack för innehåll och språk! Den ska jag använda i min åk 8!

  Kommentar av Maria Hjelte — 3 december, 2013 @ 21:33 | Svara

  • Aaah, men kan dom inte tillverka ett nytt omslag och läsa boken med det på? Vore helt okej för mig, haha! Och hoppas du gillar resten av ”Som om jag frågat” också!

   Kommentar av Johanna — 4 december, 2013 @ 11:54 | Svara

   • Hur ”gör vi” nytt omslag, skulle vara spännande att se responsen?!!
    ”Som om jag frågat” blev sträckläst och nu har min 14-årige son fått den som lästips (han var på sid 36 ikväll…). Tack, jag gillar ditt sätt att skriva, blir roligt att introducera dig i åk 8 🙂

    Kommentar av Maria Hjelte — 12 december, 2013 @ 00:10

   • Hur ni gör? Samarbeta med bilden tex. Antingen ett tecknat, eller foto / ngt med dator beroende på er utrustning. Låt alla tänka till innan vad som vore ett bra nytt omslag med tanke på vilken typ av historia det är + den tänkta publiken. Hur fångar man båda de faktorerna i ett omslag. Ett omslag ska ju förmedla historien och få köparen att plocka upp det från hyllan i bokaffären.

    Kommentar av Johanna — 12 december, 2013 @ 17:42

 4. Tack för tipset! Ska genast skrida till verket med min kollega i bild 🙂

  Kommentar av Maria Hjelte — 18 december, 2013 @ 21:11 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: