Johanna Lindbäck

12 augusti, 2014

Skrivenkät

Filed under: Skrivande — Johanna @ 09:38

Jag har börjat följa en amerikansk författare som heter Emily Gould på alla hennes sociala medier. Den här enkäten kommer från hennes tumblr. Jag snor den.

What am I currently working on?

Främst på Majken, alltså ”Kanske ihop” som ska komma i oktober. Just nu har det manuset nått fasen skickas till redaktör så jag väntar med spänning på att få tillbaka en bunt fullklottrade sidor.
Utöver Majken har jag börjat småskriva och mest tänka / planera en ny bok, en vuxen, som jag av olika anledningar blir mer och mer både peppad och skräckslagen inför. Den blir annorlunda från det jag skrivit förut. Jag vet inte ens om jag kan skriva den.

How does my work differ from others in its genre?

Mina böcker har mer fika i sig än många andra böcker.
Och dom har bättre dialog än många andra. I övrigt vet jag inte.

Why do I write what I write?

För att jag VILL skriva det, och det går ju inte att skriva något annat. Om jag kunde skriva fantasytrilogier skulle jag göra det, tro mig, men det är heeelt omöjligt.

How does my writing process work?

Jag tänker rätt ofta med stor avund på författaren som på fullt allvar klagade på att när en arbetsvecka bara bestod av tre skrivdagar (pga helger och sånt) var det knappt någon idé att ens börja skriva. Vilken drömtillvaro. (Och vilken lång startsträcka hen måste ha?)

Min skrivprocess består först och främst av att kämpa till mig tid. Det var så medan jag jobbade heltid som lärare och det är fortfarande så nu när jag är heltidsfrilansare. En arbetsvecka med tre hela skrivdagar är fortfarande något av en lyx.
När jag skriver vill jag ha åtminstone tre-fyra sammanhängande timmar. Helst på morgonen. Processen är rätt enkel då för jag är disciplinerad. Jag kliver upp, jag sätter igång. Innan jag börjar skriva har jag en övergripande plan för hela boken. Den har tagit några månader att utarbeta. Sen blir det mer och mer detaljerade kapitelplaner allt eftersom.

Om jag kan skriva flera dagar i rad så brukar det flyta på bra i två eller tre dagar, men sen tar det alltid stopp och då måste jag tänka i minst en dag. Planera framåt, samla ihop ny fantasi. Vissa dagar flyter det på bra och blir två-tre nya sidor text, andra dagar är det skitsegt. Huvudsaken är att sitta vid datorn och kämpa ändå.

Jag skriver alltid kronologiskt.

Jag skriver också bakåt jättemycket, alltså går tillbaka och fyller på i gamla kapitel allt eftersom jag kommer på mer om innehåll och karaktärer och mer om detaljer som hör till scenerna.

Mitt första utkast brukar väl vara sådärokej, men det är i version 2 som magin sker. Gillar verkligen version 2. Och rätt mycket version 3 också. Sen börjar det bli tradigt.

Ungefär så.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: