Johanna Lindbäck

9 september, 2015

Får jag berätta lite om ”Jan Svensson”?

Filed under: Jan Svensson — Johanna @ 10:44

jansvenssonJag var i Luleå över helgen, och som den romanmiljö-besatta författare jag är var jag tvungen att ta en tur till Tunastigen där Jan Svensson bor. Och även hälsa på bibliotekarien på Tunaskolan en sväng. Hon har redan visat mig runt där minst två gånger för att jag ville spana miljö. Mycket hjälpsamt! (Ja, skolbiblot är givetvis med i den färdiga boken.)
Iallafall, Jan Svensson. Så här är baksidesttexten:

”Det kändes direkt när jag klev in på den här Tunaskolan. Min klass skulle säkert vara jobbig. Lärarna säkert elaka eller bara tråkiga. Jag skulle kanske inte ens våga öppna munnen, knappt våga säga vad jag heter. Och då skulle alla givetvis tycka att jag var skitkonstig. Och sen var det kört. BO här i ett helt ÅR.

Jan Svensson flyttar med sin familj till Luleå. På prov, som det heter. Väl på plats försöker Jan lista ut vem han kommer att vara nu –  i den nya staden, med nya grannar och ny skola. Bakom dörren intill bor Nicki med sin mamma. Nicki som kommer från London där hon levt ett liv i fart och fläng. Eller har hon verkligen det?”

Jag har använt ett av mina bästa dramaturgiska knep: en FLYTT. Det har fått ligga i karantän några år, men nu kör jag all in med flytt igen. Jan Svensson och hans familj lämnar Stockholm (Kärrtorp) för ett år i Luleå. De har ingen som helst koppling dit, men hans låtsaspappa har fått ett bra jobb där så de ska testa. Jan ska börja femman, hans syrra Klara ska börja sjuan. De spelar fotboll båda två, och i flyttstrategin har Jan tänkt fortsätta med det för då kommer han givetvis få en massa bra kompisar i Luleå också. Men som vanligt är det inte lika lätt att genomföra såna satsningar i verkligheten som när man bara planerar dem. Det löser sig inte så fort han kliver in på skolan eller går på första träningen, utan han får kämpa lite.

Jag gillar hans familj skitmycket. Hans pappa är gift med en annan man, och Jans och Klaras mamma bor kvar i Stockholm. De ska åka ner till henne på helger och lov. (Föräldrarna har aldrig varit ihop-ihop för pappan är homosexuell, så de är en regnbågsfamilj. Visst kallas de så?)

I samma hus och på samma våning som Jan bor en tjej som heter Nicki. Hon är också ganska ny i klassen, för hon och hennes mamma flyttade till Luleå från London för ett halvår sen. Det är något med Nicki som Jan bara inte fattar. De två kommer bra överens, och han tycker Nicki är tyst och ganska osynlig i klassen. Hon snackar inte så mycket på raster eller lektioner och så, men ändå blir det ofta irriterat och provocerat kring henne. Flera andra i klassen verkar störa sig på henne och tycka att hon tex skryter om London. Fast hon säger ju nästan ingenting? Så märkligt.
Allt spetsas till ännu mer när klassen ska sälja kokosbollar till sin klassresa. Skitlätt att bli av med några såna kartonger om man har en massa släkt och grannar redan, eller föräldrar som utan problem kan betala dem, men om man inte har det…

Jag har tänkt extra mycket på persongalleriet i den här boken. Mångfald och representation har varit min egen lilla skrivutmaning. Jag hoppas verkligen det funkar? Är själv helt förtjust i papporna, och i Jans nya lärare på Tunaskolan.
Har också tänkt mycket på stad kontra land. Min miljö här i Stockholm och skillnaden mot alla små städer jag kommer till i landet när jag gör författarbesök i skolor. Vad som är självklart växlar mycket mellan dem.

Några frågor?
Jo, den skickas direkt till bokmässan, så den ska gå att köpa där. I alla andra butiker från 7 okt. Jag tror den passar läsare från 10 år ungefär.

Annons

1 kommentar »

  1. Alltså, peppen!! Mvh Läsare över 10 år.

    Kommentar av elingissen — 15 september, 2015 @ 23:37 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: