Johanna Lindbäck

Mina böcker

Ej i bild:
”Karta för förälskade & andra vilsna”, 2017.
”Jan Svensson”, 2015.
”Kanske ihop”, 2014. Fortsättning på ”Lite ihop”.

lilla pirat lite ihop”Lite ihop”, 2013.

Majken fattar inte ett dugg. Plötsligt har hon och bästisen Tessan tydligen ingenting att prata om längre, för Majken struntar i killar. Det gör inte Tessan och hon verkar mest vilja vara med Dexter eller den skitjobbiga Belinda. Majken känner sig bara ensam och fel. Men när Ivan börjar på skolan får hon världens bästa idé. Den kommer att göra så att det blir Majken och Tessan igen.

Det här är min första bok för åldrarna 9-12, och jag har nyss börjat på en fortsättning på den. Man kan givetvis vara äldre när man läser också!
Full av coola tjejer är den, skulle vilja ha alla som mina kompisar på riktigt. Sen är den här killen Ivan himla bra också ju…

Majken har precis börjat 6:an och bor på Tomtebo i Umeå.

atn1024_vimasteslutases_3D ”Vi måste sluta ses på det här sättet”, skriven tillsammans med Lisa Bjärbo, 2013.

Hanna går i trean på gymnasiet och drömmer om att flytta till Paris. Jens är tjugofyra och försöker vänja sig vid ett nytt liv. När de ses vid en fullsmockad bardisk blir de nästan osams. När de ses på tunnelbanan hem skrattar de, och när det är dags att skiljas kan Hanna tänka sig att ta en omväg. Hem till Jens. Nästa gång de ses är genom Jens nya jobb, på Hannas skola.

Jag och Lisa har skrivit vartannat kapitel och varsin karaktär. Jag står för Jens.
En crossover-roman, 15+.

”Som om jag frågat”, 2012.
Allt förändras den där hösten när John börjar nian. Han har ju förstått att det varit på gång länge, men det är inte förrän den där onsdagen, efter fotbollsträningen, som det verkligen händer. Det är då mamma och pappa berättar att de ska flytta isär. Ett tag bara, på prov, liksom. Men hur länge är ett tag? Hur länge måste man pröva för att veta?

Ingenting är kul längre. Inte fotbollen, inte att hänga med kompisar. Allt känns bara konstigt för John.

Och bästa kompisen Lukas kan han inte riktigt snacka med längre. Inte sen han blev ihop med Saga. Saga som är Johns barndomsvän, som bor granne med honom, som han alltid har kunnat umgås med utan att det har känts konstigt. Ända till nu. Nu är hon och Lukas ett par och John är typ jordens ensammaste.

”Välkommen hem”, 2011.
Kan inte allting bara vara som vanligt? Sara kraschlandar i vardagen efter ett utbytesår i London. Hon vill inget hellre än att få tillbaka ”sitt riktiga liv”, det vill säga hennes fina vänner och allt roligt de brukade göra ihop.

Sara är tillbaka hemma i Luleå. Tillbaka till allt hon lämnat och saknat. Vännerna, familjen och, inte minst, Mattias. Mattias som hon dumpade innan hon åkte iväg. Mattias som är tvillingbror med Bella, en av Saras bästa vänner. Hon hade hoppats på att allt skulle vara glömt och förlåtet när hon kom tillbaka. Att de lagom tills skolan börjar igen ska vara tillbaka i sina gamla roller. Men både Bella och Mattias verkar göra sitt bästa för att undvika henne.

För att göra något nytt börjar Sara på jujutsu. Där lär hon känna Adrian. Adrian är sjukt irriterande, ändå blir allting roligare när han är med. Sara har svårt att släppa Mattias, allt med honom är så välbekant, hon vet tusentals saker om honom. Om Adrian vet hon nästan ingenting. Men när Sara måste välja mellan dem, är inte valet så enkelt som hon först trodde …

Om att slitas mellan välbekant och nytt. Om att förändras och gå vidare. Och om att halka in på saker som först känns jobbiga, men som kan visa sig vara det bästa man har gjort.

”Saker som aldrig händer”, 2010

Hur vet man om man verkligen känner någon?
Hur vet man vem man kan lita på?
Och vad gör man när saker som aldrig händer, faktiskt händer?

Andreas har nyss flyttat från Luleå till sin pappa i barndomshemmet i Björsbyn, ett litet samhälle utanför stan. Närmaste grannar är Eriks familj, Erik som var Andreas bästa kompis när de var små, men som han inte längre träffar.

Andreas är ihop med Hanna, och han tror att han känner henne. Samma med killarna i hans klass, de har ju snart tillbringat tre år ihop och är riktiga kompisar. Men Hanna, och även kompisarna, sviker Andreas, och han blir helt knäckt. Hur går man vidare? När ska det sluta kännas?

Umeå-böckerna

”Tänk om det där är jag”, 2009

1. Var normal. Helt vanlig. Alldeles 100 % normal.
2. Var öppen och utåtriktad och prata med alla. Ha inte förutfattade meningar. Var snäll och trevlig och glad och vanlig. Låtsas vara det i alla fall. Ta kontakt. Oavsett. VAR ÖPPEN!
3. Var inte speciell och jobbig och överduktig och frånstötande pluggig.
4. Ha normala kläder. Ha normalt smink. Ha normal stil. Säg normala saker. Gilla normala saker. Var bara helt normal i precis allt.

Agnes har flyttat från Stockholm till Umeå med sin familj och ska börja tvåan på gymnasiet där. Nu ska allt ändras. Nu ska allt bli bra. Hon vill inte längre vara tjejen som ingen lägger märke till. Hon ska börja om från början med allt!
Och det börjar lovande. Hon träffar Adam i grannhuset och lär genom honom känna en massa nya människor; hon får ett extrajobb på hamburgerkedjan Max och hon möter Jacob som är skitcool och spelar i band. Allt borde vara alldeles, alldeles underbart … Eller?

”Min typ brorsa”, 2008

Fira nyår i Luleå med mammas nya kille är inte direkt vad Nina har drömt om. Och att mamma förälskat kvittrar om att internet-Tomas har två söner som är precis i Ninas ålder gör inte saken bättre. Men nyåret blir bättre än hon hade kunnat ana. Tomas söner visar sig vara helt okej faktiskt. Särskilt den ena…

En berättelse om en ny familj, att helt plötsligt få nya syskon, och i samma veva få kläm på hur man ska och inte ska vara mot dem. Inte alltid så lätt kanske.

”Är du helt knäpp”, sa Manda upprört. ”Vad håller ni på med? Han är ju för fan nästan ihop med …!”
”Tror du inte jag vet?” sa Nina dovt ner i kudden. ”Tror du jag är dum?”
”Jamen? Vadå! Hur kan du låta han hångla upp dig?”
Nina vände sig långsamt om och såg på Manda.
”Han? Tänk om det var jag?”
”Menar du att? Alltså, jag kan inte …” Manda var så osammanhängande att hon fick börja om. ”Han är ju din typ brorsa!”

”En liten chock”, 2007

Gustav hoppades på tre saker när han började gymnasiet:
1) En flickvän, eller en tillfällig tjej att ha sex med, åtminstone en gång.
2) En massa nya kompisar med samma intressen som han, det vill säga inte sport.
3) En ny personlighet.
Nu är det bara ett par månader kvar till studenten och Gustav har nästan gett upp hoppet.
Men så får klassen en vikarie i engelska, Eva. Hon har glittrande ögon och röda kinder och vet ingenting om den normala Gustav. När Gustav börjar prata med henne glömmer han nästan bort det själv. Och mitt i alltihop bildar han och Elin en pakt. De ska göra något oväntat – något som gör dem mindre missnöjda med sig själva och sina förutsägbara liv. Något som gör att de slipper dö av tristess och leda. Det drar ihop sig till en liten chock …

Alla utgivna på Rabén & Sjögrens förlag.
Kontakt med mig: enlitenchock snabel-a gmail punkt com

Annons

12 kommentarer »

 1. Gud, jag ÄLSKAR dina böcker!
  Du är min absolut favoritförfattare, har alla dessa böcker och dom är så underbara! Vill ha mer och mer och massa mer böcker från dig, underbara människa!
  Du förgyller mitt liv, jag är som tokig i dina böcker! Hoppas mer än gärna att du får ut flera böcker så snart som möjligt!
  Kram på dig 🙂

  Kommentar av Linnea — 29 augusti, 2011 @ 21:30 | Svara

 2. Tusen tack för den fantastiskt snälla kommentaren!! Blir jätteglad!

  Kommentar av Johanna — 1 september, 2011 @ 13:40 | Svara

 3. […] dagarna och fantiserat om kladdkaka eller äppelpaj varje dag. Jisses Amalia! Jag måste ta den där lilla chocken snart, alltså. Tack Johanna L! Dina böcker är så helt jävla fantastiskt bra feelgood – […]

  Pingback av ”Välkommen hem” av Johanna Lindbäck « TinaO — 20 september, 2011 @ 09:38 | Svara

 4. Hej! Jag läste din bok ”Tänk om det där är jag” idag och jag tyckte den var superbra!! Jag kände igen mig jätte mycket i Agnes, i hennes osäkerhet och allting och det kändes skönt att läsa om någon annan som också kände så för då känner man sig inte ensam om att känna så ibland. Sen så var det så himla gulligt mellan Agnes och Adam, me like!

  Kommentar av Cecilia — 8 november, 2011 @ 18:45 | Svara

 5. Jag hoppas verkligen att du inom kort kommer med en ny bok, för jag ÄLSKAR verkligen dina böcker. Har läst både ”min typ brorsa” , ”tänk om det där är jag”, ”saker som aldrig händer” och läste precis ut”välkommen hem”!!
  Du är en otroligt duktig författare och man kan inte annat än älska dina böcker!! Du ger även mig inspiration till att skriva, en av mina hobbys är att skriva, kan sitta o skriva i timmar när jag inte har nå annat att göra!
  Fast måste säga att blev besviken i slutet av ”välkommen hem”.. jag som tyckte hon skulle bli ihop med Mattias igen 😦 😛
  Dina böcker borde göras till filmer också måste jag också lägga till 🙂

  Kommentar av Mikaela — 14 november, 2011 @ 18:14 | Svara

 6. Hej 🙂 Måste bara säga att jag verkligen älskar dina böcker! Du är en sån otroligt bra författare och när jag läser kan jag inte sluta, jag måste bara få veta vad som händer.
  Om jag inte har fattat det helt fel så försvinner inte dina karaktärer i böckerna helt..? Tycker dom verkar komma tillbaka ibland och jag hoppas att det är så, för det är så kul att läsa om dem och bara få en liten ledtråd på hur deras liv fortsatte efter den ena bokens slut. Väntar med spänning på nästa bok så Keep on writing! 😀
  Jag lovar att jag kommer fortsätta köpa dina böcker och läsa ut dem på samma dag 🙂

  Kommentar av Ida — 24 november, 2011 @ 23:08 | Svara

 7. Tack tack tack för all fantastiskt fin respons! Rodnar när jag läser ju!

  Ida: Ja, karaktärerna kommer tillbaka ibland, för jag har separationsångest. Hanna är med i SSAH och VH. Pyttelite Ante i VH. Och i Min typ brorsa är det Daniel och Nina, som sen skymtar förbi i Tänk om det… Mest Nina.

  Mikaela: Håller på med bok nu, och vet inte exakt när den kommer men nästa år, kanske hösten.

  Kommentar av Johanna — 26 november, 2011 @ 21:46 | Svara

 8. Läste ut boken ” min typ brorsa ” precis, jag trodde det skulle bli mer mellan Nina och Daniel, men så blev det inte, blev lite sorgsen då,vet inte varför, men Daniel verkade som den perfekta killen, synd att han inte finns i verkligheten… Tycker boken var jättebra! Riktigt roligt att läsa den! Hoppas du skriver fler böcker som liknar denna. kram 🙂

  Kommentar av Heidi — 22 februari, 2012 @ 15:46 | Svara

 9. Oj då, här har man ju många böcker man bara missat!
  Och det där med Adrian är lite kul, så heter hjälten i mina böcker också 🙂

  Kommentar av Carita Liljendahl — 11 november, 2012 @ 20:59 | Svara

 10. […] Mina böcker […]

  Pingback av Sidan kunde inte hittas « Johanna Lindbäck — 29 november, 2012 @ 20:56 | Svara

 11. […] får man gärna göra! Har inbundet av alla, pockets av några. Man kan få signeringar och dedikationer såklart. Mejla för mer […]

  Pingback av Vill du köpa mina böcker? « Johanna Lindbäck — 1 december, 2012 @ 14:56 | Svara

 12. Jag har läst fem av dessa böcker ovanför och jag älskar dem alla!!! Är det alla böcker du skrivit? Isånafall har jag bara en kvar 😦

  Kommentar av Ida-Mari — 18 december, 2012 @ 16:05 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: