Johanna Lindbäck

Recensioner av mina böcker

För ”Välkommen hem”.

Tidningsrecensioner

Svenska Dagbladet. ”Samtalen växlar mellan dialog och inre monolog och språket färgas av textjagets motpart: det är städat med föräldrarna, fnitter oss flickor emellan, kärv munhuggning med pojkkamraterna. Inte alla författare klarar av en sådan nyansering men Johanna Lindbäck har lyckats göra ”Välkommen hem” till en sällsynt livlig bok, där språkdräkten är väl anpassad till känslor som blir allt mer komplicerade.”

Hallandsposten. ”Johanna Lindbäck lyckas göra också det allra vanligaste kärleksbekymmer helt infernaliskt spännande. Dels beror det på språket, som är kvickt, tonsäkert och roligt, dels på Lindbäcks förmåga att ladda även små händelser med betydelse.”

Norrbottenskuriren. ”Här finns inte en enda kliché, inget mästrande eller skolmässigt, inga tillrättalagda sexskildringar, bara suverän inlevelse, klockren dialog och hög mysfaktor.”

Bloggrecensioner

Tonårsboken. ”Språket är det som gör störst intryck på mig. Det känns som att boken är skriven igår. Konversationerna mellan Sara och Adrian är extremt äkta. Det är inkastade uttryck på engelska och skämt som känns typiska för vår samtid hela tiden. Jag har aldrig tidigare läst en bok som så här bra lyckats fånga hur ungdomar pratar med varandra. Det är en fantastisk ungdomsbok som enligt mig är Johanna Lindbäcks bästa hittills.”

Bokfreak. ”Johanna Lindbäck är en mästare på att skriva tonårsromantik. Helt plötsligt blir jag sjutton år igen och jag tycker mig veta precis hur Sara känner sig. Så har du inga planer för helgen så rekommenderar jag att du köper en stor godispåse, lånar Välkommen hem på närmsta bibliotek och kryper upp i soffan. Då kommer du garanterat att få en trevlig helg!”

Bibliotekskatten. ”Det märks att Sarah Dessen är en av Johanna Lindbäcks favoritförfattare. Inte på något dåligt sätt, som att man tar efter och snor för mycket och för uppenbart, utan på ett positivt sätt. Det är någonting i tonen, något, med risk för att låta fruktansvärt präktig och pretentiös, värdigt och liksom stillsamt. Låter det konstigt? Läs själva och avgör! Ni kommer inte att ångra er.”

BokNea. ”När jag började läsa den var det lite sådär. Jag läste några kapitel, tröttnade och bytte till Harry Potter. Men sedan hände något, och helt plötsligt hade jag suttit i tre timmar och sträckläst resten av boken av bara farten. När jag insåg att den var slut ville jag bara ha mer. Särskilt mer av Adrian, I can’t get enough of him. Hur lyckas författare alltid skapa de där underbara killarna man inte kan låta bli att älska?”

Recenzion. ”J.A.G. Ä.L.S.K.A.R. D.E.N.N.A. B.O.K. Okej, det där kanske var lite överdrivet men helt ärligt, den här boken måste du läsa! Jag fastnade direkt för första sidan och jag kände igen mig i varenda ord.”

Annas resa. ”Det är den pricksäkra beskrivningen av hur det är att vara tonåring med allt vad det innebär, som gör att jag själv kastas tillbaka till hur det kändes att vara sexton, på det sjuttonde. Hur jag upplevde kärleken och hur det var att umgås med kompisarna. Det är sånt här som upphöjer en text från att vara skrivande till att bli ett hantverk. Jag är där, jag är hon.”

Smart och dryg. ”Jag grinar för att det är fint. Jag grinar för att det är sorgligt. Jag grinar för att det är pinsamt. Och jag slår boken i huvudet och kvider för att det är pinsamt och i nästa andetag börjar jag gråta igen för att då har det blivit fint eller sorgligt. Och sen skrattar jag högt två sidor senare.
Till skillnad från Saker som aldrig händer, så är den här boken jättemycket bättre än sin baksidetext.”

Enligt O. ”Var finns den roliga chicklitten frågade Annika och svaret är: inom ungdomslitteraturen. Det är charmig, roligt, trevligt, romantiskt och välskrivet. Dessutom slipper vi det mesta av kläd- och skofixeringen och får lite jujutsu istället.”

Malins blog. ”Det jag gillar mest med den här boken, förutom den fantastiska språkhanteringen och dialogerna, är detaljerna. Det är så många olika tillfällen i boken som jag blir smått imponerad över träffsäkerheten. Det här är riktigt, riktigt bra. Jag kan inte annat än att rekommendera den här boken vidare. Läs och njut!”

Filo-Sofie. ”En typisk Johanna Lindbäck, kan man säga nu när hennes femte bok gör entré. Välkommen hem är en blandning av Min typ brorsa och Tänk om det där är jag, som jag gillade väldigt mycket.”

Bokgläntan. ”Min nya favorit av Johanna Lindbäck! (Innan var det Tänk om det där är jag) Ännu en gång har hon skrivit en bok som är så vardaglig, men som ändå är så intressant och rolig att läsa.”

Breakfastbookclub. ”Det Johanna Lindbäck gör så bra är att hon på pricken fångar unga människors sätt att tala, tänka och agera och gör deras vardagsbekymmer till litteratur. Inkännande och autentiskt. Feel good-realism skriver förlaget. Det gör inte jag eftersom jag inte gillar ordet feel good. För mig signalerar ordet myspysigt, och det blir inte en roman automatiskt “bara” för att romanen saknar incest och supande föräldrar. Det bränner till som bara den av att läsa om Saras kval och vånda och oro.”

Unga böcker. ”Lindbäck fångar ungdomskänslan, hur de tänker, agerar och känner. Deras impulsivitet och spontana in-the-moment-tankar, som vid en första kyss – tankar som far, lyckokänslor och en extrem medvetenhet om vad som försiggår rent fysiskt samtidigt som nuet är helt uppslukande.”

Boktycke. ”Vilken berättarröst! Jag har läst många böcker men det är sällan jag har stött på en lika energisk, glad och rolig berättarröst.”

Bokclara. ”Välkommen hem är ännu en feel-good-bok, som jag gillar. Mycket. Som både får en att le och som får en att sträckläsa, tänka ”ett kapitel till, jag tar ett kapitel till”. Och när en bok får mig att tänka så blir jag glad.”

Boktipsbloggen Hällefors
. ”Johanna Lindbäck har skrivit en ny bok som är så där härligt mysig som de tidigare hon skrivit. Jag läste boken två gånger på raken för jag ville vara kvar i boken och inte att den skulle ta slut.”

Granne med potatisodlaren / recension i NSD. ”Det finns en bekräftelse i att läsa om joggingturer på Gültzaudden, träningar i Pontushallen och möten på Roasters. Men det är inte huvudsaken i denna fina skildring av gymnasielivet i stan. Kärnan är förmågan att kliva in i en ömhudad 17-årings föreställningsvärld och göra den begriplig för andra. När vardagen är ett drama när man måste passa in på alla sätt för att överleva.”

Bokmalens tips. ” ”Välkommen hem” är ännu en fullträff av Johanna Lindbäck. Den är välskriven, humoristisk och full med röriga tonårskänslor som många säkert känner igen. ”Tänk om det där är jag” har varit min favorit av hennes böcker, men ”Välkommen hem” är minst lika bra.”

Boktokig. ”Det enda felet med den och de andra av Johannas böcker är att de inte fanns när jag var tonåring! Om jag älskade ”Välkommen hem” nu som vuxen är det inget mot vad jag hade gjort som tonåring!!!”

För ”Tänk om det där är jag”

Reading this world: ”Det här är min första Johanna Lindbäck-bok, och trots att jag nästan bara har hört positiva saker om hennes böcker hade jag inte så höga förväntningar på den här pocketen som fick hänga med från biblioteket för några dagar sedan. Det var härligt, för jag överraskades av en jättefin ungdomsbok som definitivt hamnar på topp-tio-svenska-ungdomsböcker-listan (om jag nu har en sådan). Jag har aldrig läst en svensk bok med lika mycket igenkänningskänsla.”

2 kommentarer »

  1. […] över förväntan i antal, och väldigt fina i kritik. Läge att pusta ut lite! Jag har fixat en ny sida med bara recensioner för att samla ihop allihop, bloggar och dagstidningar. Like this:GillaBli […]

    Pingback av Alla på samma plats « Johanna Lindbäck — 6 september, 2011 @ 17:27 | Svara

  2. F*n vad härligt.

    Kommentar av Amanda (Alla har en bok) — 8 september, 2011 @ 22:01 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lämna en kommentar

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.