Johanna Lindbäck

FAQ

Ibland får jag mejl med frågor från elever. Det är inte alltid jag hinner svara (oftast måste det svaras väldigt snabbt dessutom, typ till nästa dag), så här kommer de vanligaste frågorna. Copy paste!

Vi kör den personliga biten först.

Kommer ifrån: Luleå. Bodde där tills jag gått ut gymnasiet, sen flytt via lite Uppsala och mycket Umeå till Stockholm.
Född: 1972.
Uppväxt: Den här frågan kommer alltid när elever ska göra författarporträtt. Den känns lite svår att besvara, men ett försök. Jag växte upp i Luleå på ett heeeelt normalt sätt – dvs, bodde med mina föräldrar i först lägenhet några år och sen en villa, gick i skolan, spelade lite fotboll under ett par år, läste och skrev alltid mycket, la av med fotbollen, började på samhälls på gymnasiet, gillade det, tog studenten. Allt väldigt vanlig medelklass, väldigt likt många andras. Jag vet inte så många speciella saker med min uppväxt? Jag är helt supervanlig.
Bor nuförtiden: Stockholm, sen 1999.
Familj: Ja. Men inga barn.
Jobbar som: läsambassadör mellan oktober 2013-oktober 2015. Författare och lite som översättare. Innan det här var jag gymnasielärare i svenska och engelska i flera år, och skrev böcker på loven.

Nu kommer bok och skrivbiten.

Hur många böcker har du skrivit?
Elva. ”Karta för förälskade & andra vilsna” som är den senaste kom ut i september 2017.
De innan heter En liten chock, Min typ brorsa, Tänk om det där är jag, Saker som aldrig händer, Välkommen hem, Som om jag frågat, Lite ihop, Vi måste sluta ses på det här sättet (skriven ihop med Lisa Bjärbo), Kanske ihop, Jan Svensson.

Varifrån får du inspiration till böckerna?
Låtar, filmer, saker jag hör på tunnelbanan, andras böcker, det jag är med om själv, saker som folk berättar för mig. Allt i en salig röra. Det är svårt att säga exakt var inspiration kommer ifrån.

Skriver du om ditt eget liv?
Nej, inte så att jag tar direkta episoder, döper om människorna lite och stoppar in dem i en bok. Har t.ex. inget låtsassyskon och jag har inte bott i Björsbyn eller varit och fikat med någon lärare. Men allt som händer i böckerna är ju ändå liksom jag, för man måste kunna leva sig in i något ordentligt för att berätta det bra.

Varför utspelar sig dina böcker i Umeå och Luleå?
Hallå, varför inte? (Det är garanterat aldrig någon som frågar varför böcker utspelas i Stockholm.) Sen har jag bott i Luleå och Umeå, så jag kan de städerna. Och de är rätt fina. Och folk där pratar som jag pratar. Sen fanns det aldrig några böcker från Luleå när jag var liten, alltså att jag kunde känna igen mig i miljöerna, och därför ville jag skriva om norra Sverige. Stockholm som miljö är klart överrepresenterat i böcker och på film och teve!

Varför valde du att skriva för ungdomar?
Bra fråga, men jag vet inte riktigt svaret. Den första boken ”En liten chock” passade så bra som just ungdomsbok, så det blev så. Och sen fick jag ännu fler idéer som var så bra som ungdomsböcker. Det var mest en slump faktiskt. Jag har alltid tänkt att jag vill bli författare, men det var inte sådär att jag tänkte att jag måste bli ungdomsförfattare. Jag kanske kommer att skriva för vuxna också nån gång, vi får se. Jag har en vuxenbok liggande, den är skriven ungefär samtidigt som “En liten chock” så om jag får tid att arbeta igenom den någon gång … Jag har ju också jobbat som lärare i flera år, och det bidrar också till att jag skriver barn- och ungdomsböcker. Jag gillar den gruppen bara!

Varför blev du författare?
Från det att jag började skolan så har jag alltid skrivit. Det är verkligen min grej. Det finns alltså inget tillfälle när jag vaknade upp en dag och tänkte “nu ska jag bli författare!” utan så har jag känt från allra första stunden.

Vad är roligt och svårt med att skriva böcker?
Roligt: När man får flyt och allt rullar på superbra och man förstår själv att det blir ett himla fint avsnitt, det är fantastiskt roligt. Och när jag har kommit in i en historia så mycket att den är allt jag tänker på, att jag vaknar mitt i natten och måste klottra ner idéer, det är också skitkul.
Svårt: Att det tar sån TID. Det är väldigt många timmar av datorsittande bakom en historia. Man måste ha mycket tålamod och uthållighet, och man måste gilla vara ensam och tänka och tänka. De dagarna där man ägnar flera timmar åt att skriva fem ord, radera tre, skriva åtta nya, radera sex, är ju också sega som tusan. Men de brukar följas av dagar med bättre flyt.

Har du några ritualer när du ska börja skriva?
Nej. Jag bara sätter mig och börjar. Jo, jag dricker en kopp te under tiden, men förutom det är det bara att tuta och köra. Jag stiger upp tidigt på morgonen och kommer igång. Och jag sitter inte och väntar på inspiration!! Jag är, precis som de flesta författare jag pratat med, en varm anhängare av att bara sätta mig och jobba fram inspirationen.

Hur lång tid tar det att skriva en bok?
Ungefär ett år med alla omskrivningar och allting man måste gå igenom. Jag har haft andra jobb också hela tiden, först lärare och sen läsambassadör, så jag gör flera saker förutom att skriva böcker. Med andra ord, det är sällan jag BARA skriver bok en vecka. Därav tar det lite tid.

Blir man rik på att skriva böcker?
Om man är JK Rowling, ja. Skitrik. Om man är typ alla andra, nej. Man får pengar för varje bok man säljer, så rika författare har helt enkelt sålt himla många böcker. Det är rätt svårt att försörja sig på att bara vara författare idag. De flesta, inklusive jag, måste ha annat jobb också.

Vilken av dina böcker tycker du bäst om?
Måste ju svara alla. Det är sant! Kan inte välja en, för alla är så speciella på sitt sätt.

Äh, så där säger ju alla. Välj en nu.
Men JAG KAN INTE. Alla är bäst!

Vad är lättast att skriva om, en tjej eller en kille?
Mmm… det är nog roligast att skriva om killar faktiskt, men jag tycker kanske att det är lite, lite enklare att skriva om tjejer – av uppenbara skäl.

Vilken av dina figurer gillar du då?
Här blir det också alla om jag börjar räkna upp dem. Jag är väldigt lojal med alla mina böcker och alla mina karaktärer. Som Erik i “Saker som aldrig händer” och Sara, Adrian och Mattias i ”Välkommen hem”, och John och hans pappa Henrik i ”Som om jag frågat”. Ja, och Elsie från den boken också. Och Line! Och Majken! Och Rasmus!

Är dina böcker översatta?
Ett par av dem, ja. De har kommit ut i Tyskland, Danmark och Norge.

Är dina böcker film?
Nej, hoppas de blir det! (Det är alltså inte jag som bestämmer att de ska bli film, det måste ett filmbolag komma på.)

Har du några tips om man vill bli författare?
1) Läs massa böcker själv. 2) Skriv massor. Var beredd på att lägga ner massa tid. Var envis. Skriv på. Ge inte upp. Skriv lite till. 3) Bilda en skrivargrupp med kompisar eller gå en skrivarkurs så att andra får läsa och kan komma med synpunkter. Det är väldigt värdefullt.

Vilka är dina favoritböcker?
Har ungefär tusen favoriter. Kolla på bokhora.se, jag skriver om såna jag gillar hela tiden där. Men… om jag ska lista ett par författare som jag tycker om allt av så är det Melina Marchetta som är min stora idol och husgud. Gillar även det mesta av Nina LaCour, Curtis Sittenfeld, Anna Schulze, Karl Ove Knausgård, Sverre Henmo. Plus som sagt, tusen till. Kolla bokhora.se.

9 kommentarer »

  1. Hej Johanna! Jag älskar dina böcker och jag undrar bara om du ska skriva om Umeå i din nästa bok, skulle du inte kunna ha med lite om Nordmaling då (du vet den lilla komunen 5 mil söder om Umeå), 90% av alla härifrån börjar ju faktiskt på gymnasiet i Umeå, så det är ganska stor chans att någon karaktär i dina böcker skulle kunna vara härifrån. Bara en liten intressant tanke.
    Kram Emma 🙂

    Kommentar av Emma — 17 januari, 2011 @ 18:42 | Svara

    • Hej Emma!
      Boken jag håller på med nu är i Luleå, och närmaste planeringen är inga Umeå-böcker. Men det kan absolut bli fler därifrån längre fram, för jag gillar ju Ume massor! Jag ska lägga Nordmalingsönskemålet på minnet.
      Och stort tack för att du skrev att du gillar böckerna, det är alltid jätteroligt att höra!

      Kommentar av Johanna — 17 januari, 2011 @ 21:09 | Svara

  2. Hej Johanna!
    Jag har fått i uppgift av min svenska lärare att undersöka om yrket som författare skulle passa mig.
    Därför undrar jag om du skulle kunna svara på några frågor jag har?

    1.Skriver du precis vad du vill eller anpassar du dig efter vad du tror andra vill läsa?

    2.Hur mycket skriver du innan du visar det för någon, och vem visar du det för i sådana fall?

    3.Vad behöver man för utbildning för att vara författare ?

    4.Skulle du vilja vara författare på heltid?’

    ps: Den här tanka-dikten skrev jag efter jag hade läst din bok >>Min typ brorsa<<

    På våran matta
    stod vi alldeles stilla
    jag kunde känna
    hur du andades kärlek
    tätt mot min skyldiga hals

    Kommentar av stina carlsson — 14 maj, 2011 @ 19:17 | Svara

    • Hej Stina

      Här är svaren:
      1) Bara vad jag själv vill, skulle inte idas skriva färdigt böckerna annars.
      2) Ca 40-50 sidor innan jag visar för förläggare/redaktör.
      3) Vanlig skola? Man ska skriva massor och läsa mycket som utbildning tycker jag.
      4) Ibland. Vore perfekt att jobba med något annat två dagar i veckan kanske, skriva resten.

      Fin dikt!! Tusen tack!

      Kommentar av Johanna — 16 maj, 2011 @ 09:47 | Svara

  3. Hej Johanna!
    Vi har fått i uppgift att redovisa om en författare och jag har valt att redovisa om dig. Jag har inte kunnat hitta din mail någonstans så jag skriver här istället. Men jag undrar om du skulle kunna ge mig lite mer fakta om dig själv, mer personlig fakta för den fakta jag har hittat om dig är mest om varför du skriver böcker och sådär. Skulle vara roligt att veta lite om din barndom och om din nuvarande familj (om du har barn och såntdär) och sen om du kanske vunnit något pris eller om du helt enkelt har något annat roligt som jag kan berätta om i min redovisning! 🙂

    Stor kram på dig och tack på förhand.

    MVH
    Amela Paratusic

    Kommentar av Amela Paratusic — 18 december, 2011 @ 19:45 | Svara

  4. […] att jag behövde uppdatera min FAQ-sida med den här uppgiften: Hur var din […]

    Pingback av Min uppväxt « Johanna Lindbäck — 19 december, 2011 @ 08:17 | Svara

  5. Hej!
    Tack för alla dina underbara inlägg<3
    Jag undrar hur du ställde in ikonen till din webbplats?
    mvh Emil

    Kommentar av Emil — 10 november, 2015 @ 18:00 | Svara

    • Tack! Och svar på frågan – minns inte alls. Inställningar och profil, gissar jag, men det var så länge sen. Sorry!

      Kommentar av Johanna — 10 november, 2015 @ 21:44 | Svara

      • OK, tack så mycket, kollar upp det imorrn!

        Kommentar av Emil — 10 november, 2015 @ 22:34


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lämna en kommentar

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.