Johanna Lindbäck

16 november, 2012

Att skriva lättläst

Filed under: Frilansliv,Kreativitet,Skrivande — Johanna @ 17:02

Idag var jag på ett mycket intressant möte. Vi kan säga att det var som ett informationsmöte på Lättläst-förlaget. Jag vet att jag skrev på bloggen för några månader sen om en idé jag fått, att testa skriva lättläst. Men eftersom jag inte har använt såna böcker i skolan så vet jag inte alls hur de är, och alltså inte vad man ska tänka på om man ska skriva såna. Så, därför, informationsmöte!
Jag fick prata med en av redaktörerna och höra om nivåer och längder och allt möjligt. Och hur det funkar med försäljning och sånt också. Rätt annorlunda än mitt vanliga förlag, då Lättläst-förlagets böcker inte går att köpa i vanliga bokhandlar. Det är bibliotek och skolor som är kunderna, och så har de en webshop om man vill handla på nätet. Ja, och vanliga nätbokhandlar. Men främst är det olika läsförmedlare som tipsar, och det är ju logiskt. Är man en ovillig läsare har man ju ett annat beteende än såna som själva nosar upp vilka böcker de är sugna på.

Det här är en typisk boksida. Notera hur den är satt – att de är så korta rader och mycket luft, så det ser ut ungefär som en dikt fast det här är vanlig prosa. (En sida ur ”Överlevaren Isaq”.)

Längden om man ska skriva en lättläst bok: drygt 100 000 tecken.
Och det är (håll i er!), 1/4-del eller 1/3-del av hur långa mina böcker brukar vara. Weey! Det är det här jag går igång på också. Man måste ju vara så väldigt koncentrerad. Hålla nere antalet konflikter, och definitivt hålla nere utvikningarna och fyllet och gå mer direkt på kärnan, och ÄNDÅ få till liv i text och i karaktärer så att de inte känns helt torra. Hur gör man det?

Fick med mig ett gäng böcker så jag kan läsa och känna in lite. Och sen, kanske testa. Om ett tag. Har lite andra books att bli klar med först.
Men det känns kul! Det här är mitt wild and crazy-skrivår. Jag vill ju skriva massor av saker.

Annons

3 kommentarer »

 1. Kul projekt! Jag använder ofta lättläst-böcker på olika nivåer till mina (tyska) elever i svenska. Det brukar funka bra, för det går framåt snabbt och de tycker att det är roligt att läsa en hel bok. Om det är väldigt duktiga elever, kan man jämföra orginal-text med lättlästvarianten.

  Kommentar av /carina — 16 november, 2012 @ 20:45 | Svara

 2. Mycket lättläst är ju tyvärr väldigt tunna böcker, som inte ger en mer van läsare mkt. Argasso är ju ett förlag (Barrington Stoke för originalen på engelska) som är väldigt framgångsrikt, främst böcker som riktar sig till läsovilliga, ganska mkt ”våld”, gäng, droger och annat elände. Lätta att sälja in till killar…Hegas ger ju också ut lättläst, oftast lite längre böcker. Förra året kom ”Du glömde säga hejdå”, och att tjejerna kommer in o frågar efter den i icke-lättläst version (finns ju som du vet lättlästa versioner, omskrivna böcker) är ett rätt bra betyg. Sen finns ju Nypon,-spana in deras lättlästa grafiska romaner!, spännande för ungdomar. Just när det gäller lättläst finns ju flera målgrupper; 1 de som inte gillar att läsa men måste läsa i skolan (för att generalisera nästan alltid killar), 2, de som har dyslexi eller andra språkhandikapp. 3. Sv2 elever, och här är ju kraven lite annorlunda, då måste man ju tänka på att de har sämre ordförråd, jätte jättesvårt att hitta bra böcker till dessa. Jag vägrar låta tonåringar läsa böcker för svenska nybörjarläsare i 6-årsåldern!
  Önskemål; Lättläst feelgood, (och det borde ju du om nån kunna göra bra), Hur som helst så vore det superkul om du kom ut med en lättläst bok.
  Sofia

  Kommentar av Sofia Boberg — 17 november, 2012 @ 19:42 | Svara

 3. Yejjjj! Skriv lättläst!! Snällasnällasnälla!! Precis som Sofia skriver saknas det ofta bra böcker för tjejer som inte vill eller kan läsa en vanlig ungdomsbok, de flesta är väldigt korta och utmanar dem inte att komma vidare med sin läsförmåga.

  Kommentar av TinaO — 19 november, 2012 @ 14:41 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: