Johanna Lindbäck

25 augusti, 2013

Lyckas skriva en roman i 5 enkla steg!

Filed under: Livet,Skrivande — Johanna @ 19:51

Jag har lyssnat på Peppes podd där jag fick lära mig att listor är himla bra för att dra in läsare till sin blogg.
Jag gjorde en med 5 enkla steg för att skriva en roman.
(Nu skrattar vi unisont och rått åt det där med ”enkla” steg. HA HA HA. Det är typ bullshit att det är enkelt. Men Peppe SA att rubrikerna kunde vara lite dumma.)

1. Få tid att skriva
Har du ett par miljoner på banken eller har du nyss vunnit några på Triss? Nej? Okej, ledsen, du kommer aldrig FÅ tid att skriva en roman. Ge upp den drömmen nu.
När jag berättar för människor att jag är författare säger många  vuxna ”åh, jag skulle också vilja skriva, men jag har inte tid”. I ärlighetens namn skrev jag min första roman när jag bodde i Norge ett år och då jobbade jag bara typ 50%, Men sen kom jag hem och under flera år jobbade jag heltid som gymnasielärare i svenska och engelska på ett krävande program som heter IB. De ämnena är en dödskombination i sig för det är SÅ jäkla mycket rättning. Och på IB? ÄNNU mer rättning. Hade jag tid att skriva böcker då? Gud, nej! Och ändå skrev jag en per år. Och drev bokhora.
Är jag en övermänniska? Nej. Men jag prioriterade.
Man hinner säkert inte göra allt man gör idag OCH skriva en bok, men om man vill skriva väldigt mycket får man ta bort något annat. I mitt fall var det teve. Nu har jag börjat kolla lite igen, men jag är fortfarande väldigt selektiv. Jag hamnar inte framför teven varenda kväll i timmar och slökollar. Jag väljer ut vad jag ska se. Ikväll var det tex inget mer Work of art på svt (buhu!) så då skriver jag det här istället. Jag lovar att du kan spara skitmycket tid om du skär ner på teve.
Och facebook och allmänt slösurfande? HUR mycket tid tar det? (I mitt fall för mycket, nätet är min fiende.)
Om du börjar på en ny kurs så vet du att det är typ 2-3 timmar en viss kväll varje vecka. Boka in samma grej med ditt skrivande. Bestäm en tid när du SKA. Beroende på vilken livssituation du har så kanske det är mellan 1 eller 5 timmar i veckan, men det viktiga är att det är något. Varje vecka.

2. Skriv det du vill!
Låter självklart, men det är så många som börjar på projekt som de tycker att de BORDE skriva. Fina böcker. Storslagna. Viktiga. Och fan vad svårt det är… Sen har de något litet sidoprojekt som de bara duttar lite med, typ en ungdoms eller en chicklit eller något sånt. Och det är där de känner glädjen. Men vadå, ska man skriva chicklit? JA DET SKA MAN! Satsar man på att ro i land sin första bok så måste det vara något man verkligen vill skriva till 100%. Skit i genre! Skit i vem som eventuellt kommer att läsa den och vad de då ska tycka! Och skit framförallt i att försöka pricka in det som behövs på marknaden nu, det som säljer för tillfället! Du kommer aldrig att bli färdig med de böckerna iallafall. Du MÅSTE skriva det du älskar.

3. Gör lite research
Okej, du känner för en chicklit. Läser du sånt? Om inte, börja, Låna / köp 6-7 nya såna titlar och läs dem för att få en känsla för hur den slipstenen ska dras. Inte för att du måste göra exakt som de, men det är alltid bra. Särskilt om du ska skriva för barn & ungdom men inte har läst såna böcker sen du själv var liten. Det har hänt MYCKET sen dess!! Bums iväg och fixa böcker.
Jag rekommenderar alltid att man ska läsa jättemycket och brett som wannabe-författare , men ha det här i minnet – fastna INTE i handboksträsket. Jag är absolut för skrivhandböcker och romanresearch, men du kommer inte skriva din bok bara för att du har läst 25 titlar i ämnet. Det allra viktigaste är att du kommer igång och skriver själv. Läs 2 handböcker. Sen måste DU skriva. Och skriva och skriva och skriva!

4. Gör en plan för din roman
Jag föll på det här i flera år, jag fick en (1) idé till en roman och började skriva direkt. Kom typ 10-15 sidor för hur många romaner handlar bara om en (1) sak? Inga som jag har läst. Det räcker alltså inte med en idé, du måste ha typ 4-5 för att fylla en bok. Och du måste ha en plan för din bok. Chansen att du ska lyckas slutföra den är mycket mycket MYCKET större om du gör ett bra förarbete. Kom på ett antal idéer. Tänk igenom dina karaktärer. Gör en disposition. Vad ska hända, och när? Hur ska det börja, hur ska det sluta? Vilka är de viktiga scenerna?
Sen när du har det klart för dig behöver du inte sitta där på sidan 27 och plötsligt befinna dig i London med 4 kidnappade personer men noll susning om hur du ska komma därifrån. Sånt händer om man inte har en plan. Med en plan däremot, då har man ett mål. Kapitel för kapitel matar på mot slutet. Man kommer fortfarande bli jättefrustrerad och behöva skriva om massor, men förhoppningsvis ödslar man inte massa tid man inte har på att fixa till en London-vurpa. Såna är bara så onödiga. Don’t do it. Planera istället!

5) Gå en skrivkurs!
I punkten ovan nämner jag massa komplexa saker som utveckla handling, karaktär, och dialog! Åh, dialog. Allt det där är tricky och så viktigt. Och vill du bli antagen är det sånt du måste jobba mycket på. Därför rekommenderar jag skrivkurser. Skitsamma vilken variant du väljer, men gå en! Gå flera! Du får deadlines, måste lämna ifrån dig text, du får vägledning, går igenom olika moment, och folk läser dina texter och kommer med kritik som du måste ta till dig. Allt det där är ovärderligt.
Under tiden som du lär dig massa på kuserna så matar du på med din roman. Och du tar din avsatta tid, vecka för vecka. Kapitel för kapitel fylls på. Det viktiga är att man fortsätter.
Fyra saker som är viktiga för att skriva en bok: talang, övning, uthållighet, tålamod.
Vill du? Lycka till! Och make it work, som man också brukar säga.

4 kommentarer »

 1. Skrattar mycket rått åt det där med ”enkla”. Ha ha ha. Det är ju för sjutton dunka-huvet-i-väggen-svårt.

  Kommentar av Janina Kastevik — 29 augusti, 2013 @ 21:58 | Svara

 2. […] Amen! Jag håller även med om allt annat Johanna skriver i sin lista ”Lyckas skriva en roman i 5 enkla steg.” […]

  Pingback av ”Nätet är min största fiende” | Pernilla Alm — 6 september, 2013 @ 12:53 | Svara

 3. Gulp. Kunde varit jag som skrev det där om nätet. Asbra lista!

  Kommentar av Pernilla — 6 september, 2013 @ 12:54 | Svara

 4. […] Lindbäck skrev sin lista ”Lyckas skriva en roman i 5 enkla steg” för ett antal år sedan. Fem år sedan, för att vara exakt, faktiskt. Och den listan har […]

  Pingback av Fem sätt att skriva en roman | mariagerdbroberg.se — 9 december, 2018 @ 11:01 | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: